Ses kodlama tekniklerinin serbest ortam optiksel iletişime uygulanması
Application of speech coding techniques to free space optical communication
- Tez No: 182430
- Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI FARUK ÖZEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Optiksel telsiz, Kaynak kodlama, Kanal kodlama, Kalite değerlendirmesii, Optical wireless, Source coding, Channel coding, Quality assessmentii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Yarı-iletken teknolojisinde son zamanlardaki gelişmeler ile, optiksel telsiz, diğer birdeyişle serbest ortam optiksel iletişim, SOOİ, fiber optik iletişim ve radyo frekans (RF)sistemlerine oldukça cazip bir alternatif haline gelmiştir. Tez çalışması, kaynak (ses) vekanal kodlama tekniklerinin, çeşitli uygulama senaryoları içerisinde çabuk ve kolaykuruluma imkan veren ?taşınabilir laser optiksel telsiz sistemleri?nde olası kullanımınıdeneysel olarak analiz etmekte ve değerlendirmektedir. Deneyler için kurulanlaboratuvar ölçekli taşınabilir sistem tanıtılmıştır. Kaynak (ses) ve kanal kodlayıcıların(MELP 2.4 kbps (NATO Stanag 4591), CELP 4.8 kbps (FS1016), CS-ACELP 8.0 kbps(ITU-T G.729), özyineli/özyineli olmayan katlamalı kodlayıcılar ve turbo kodlayıcıgibi) olumsuz çevre şartları etkilerini azaltmak temel amacı ile düşük bit hızlarında laseroptiksel telsiz sistemlerinde mümkün uygulamaları araştırılmıştır. Sonuçlar çeşitli açıkalan uygulamaları ile ilgili olarak, bit hata oranı açısından ve kalite değerlendirmesi içinPESQ (Perceptual Evaluation of Speech Quality / ITU-T P.862) algoritmasına bağlıolarak elde edilmiş ve sunulmuştur.2006, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
With the recent developments in semiconductor technology, optical wireless,alternatively free space optical communication FSOC, has become an attractivealternative to optical fiber communications or radio frequency (RF) systems. This workexperimentally analyzes and evaluates the use of source (speech) and channel codingtechniques in portable laser optical wireless systems which can facilitate rapiddeployment and ease of installation in various application scenarios. Following a briefdescription of the laboratory scale portable system constructed for the experiments, thepossible applications of the source (speech) and channel coders, i.e. MELP 2.4 kbps(NATO Stanag 4591), CELP 4.8 kbps (FS1016), CS-ACELP 8.0 kbps (ITU-T G.729),recursive/non-recursive convolutional coders and turbo coder, in laser optical wirelesssystems at low bit rates are analyzed, the primary objective being to reduce the effectsof adverse ambient conditions. Related to the various outdoor applications, the results interms of the bit error rate and based on the PESQ (Perceptual Evaluation of SpeechQuality / ITU-T P.862) algorithm for the quality assessment, are presented.2006, 77 pages