Bazı bacillus türlerinin ekzopolisakkarid (Eps) üretimleri
Exopolysaccharide (Eps) productions of some bacillus specieses
  1. Tez No: 182621
  2. Yazar: MURAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇEN YUVALI ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus, ekzopolisakkarit (EPS) üretimi, farklı karbon kaynakları, melas.iv, Bacillus, exopolysaccharide (EPS) production, different carbon sources, molasses.vi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium, B. thuringiensis, B. megaterium,B. sphaericus türlerine ait toplam 8 adet suş kullanılmıştır. Suşların hepsi bilimselkuruluşlardan temin edilmiştir. Bacillus suşlarının Ekzopolisakkarid (EPS) üretimleriaraştırılmış ve 6-67 mg/L aralığında EPS ürettikleri tespit edilmiştir. En yüksek EPS(sırasıyla, 67 mg /L ve 66 mg/L) üretimine sahip olan B. sphaericus 7055 ve B. subtilis1404 suşlarının farklı sürelerde ve farklı karbon kaynaklarında EPS üretimleribelirlenmiştir. Her iki suşun da farklı sürelerde maksimum EPS'yi 48. saatte ürettiği vekullanılan karbon kaynaklarındaki EPS üretim miktarlarının kontrollerine göre oldukçayüksek olduğu belirlenmiştir. B. sphaericus 7055 ve B. subtilis 1404 suşlarınınkontrollerine göre en yüksek EPS üretimleri (sırasıyla, 1038 ve 884 mg/L) fruktozdatespit edilmiştir. Çalışmada suşların EPS üretimi, fruktozun farklı konsantrasyonlarında(%0,1; %0,5; %1; %1,5; %2; %2,5; %3) belirlenmiştir. B. sphaericus 7055 ve B.subtilis 1404 suşlarının en yüksek EPS'yi (sırasıyla, 1170 mg/L ve 1133 mg/L) %2,5'luk fruktoz konsantrasyonunda ürettiği tespit edilmiştir. Araştırmada, şeker pancarımelasında EPS'nin ekonomik eldesi amacıyla farklı melas konsantrasyonlarının EPSüretimine etkisi incelenmiştir. Seçilmiş olan B. sphaericus 7055 ve B. subtilis 1404suşları %0,1; %0,5; %1; %1,5; %2; %2,5; %3'lük melas konsantrasyonlarında 48 saatgeliştirilmiştir. B. sphaericus 7055 suşunun en yüksek EPS üretimi (867 mg/L)iii%2,5'luk melas konsantrasyonunda tespit edilirken, B. subtilis 1404 suşunun en yüksekEPS üretimi (863 mg/L) %2'lik melas konsantrasyonunda belirlenmiştir. Melaskonsantrasyonundaki artışa bağlı olarak suşların EPS üretiminde azalma olduğugözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a total of eight strains belonging to Bacillus subtilis, Bacillus megaterium,B. thuringiensis, B. megaterium, B. sphaericus. has been used. All of the strains wereobtained from Scientific Research Centers. Exopolysaccharide (EPS) productions ofBacillus bacteria were investigated and found that these strains ranged between 22 and192 mg /L . B. sphaericus 7055 and B. subtilis 1404 strains which have the highest EPSproduction (67 mg/L and 66 mg/L, respectively) were analysed in terms of its EPSproduction in different incubation times and different carbon sources. It was determinedthat both strains were produced maximum EPS at 48 th hours of incubation. The yieldsof EPS of these strain in different carbon sources were higher than EPS production incontrol medium. Maximum EPS production (1038 mg/L and 884 mg/L) by B.sphaericus 7055 and B. subtilis 1404 were recorded in fructose respectively. Also, theability of these two strains to produce the EPS at different concentrations of fructose(0.1%; 0.5%; 1%; 1.5%; 2%; 2.5%; 3%) were determined and was found that B.sphaericus 7055 and B.subtilis 1404 strains have produced the highest EPS (1170 mg/Land 1133 mg/L, respectively) at 2.5 % fructose concentrations. Economical productionof EPS was investigated by using sugar beet molasses. The effects of different molassesconcentrations on EPS production were investigated. B. sphaericus 7055 and B.subtilisv1404 strains were cultivated in 0.1%; 0.5%; 1%; 1.5%; 2%; 2.5%; 3% molassesconcentrations at appropriate periods (48 h). The highest EPS production of B. subtilis1404 (863mg/L) was found at 2% molasses concentration while the highest EPSproduction of B. sphaericus 7055 (867mg/L) was found at 2.5% molassesconcentration. The EPS productivity by these strains have decreased by the increasingmolasses concentration.