Bulanık çok kriterli karar verme
Fuzzy multi criteria decision making
  1. Tez No: 182651
  2. Yazar: NESLİHAN ÇİTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AHLATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Karar verme, Bulanık mantık, Bulanık çok kriterli karar verme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
?Bulanık Çok Kriterli Karar Verme? isimli bu çalışmada çeşitli kurum ve kişilerin bulanıklıkaltında birden çok kritere göre değerlendirme yapmasının gerekli olduğu durumlarda en iyikarara ulaşılması için geliştirilen bulanık çok kriterli karar verme yöntemleri incelenmiştir.Bu doğrultuda, bulanık bir çerçevede kullanılmak üzere geliştirilen Analitik HiyerarşiProsesi'nin birer genişlemesi olan yaklaşımlardan Laarhoven ve Pedrycez[1983] veBuckley[1985] metodları genel hatlarıyla, Chang [1996]'in metodu ise ayrıntılı bir şekildeaçıklanmıştır. Gerçek dünyanın bulanık olan yapısını modelleyebilen ve kullanıcı ileetkileşimli olarak çalışan, onun tercihleri doğrultusunda amaçları önceliklendiren ve çözümaşamasında da bu etkileşimi sürdürerek en iyi çözüme ulaşmayı amaç edinen, hem bulanıklığıhem de çok amaçlılığı içeren bulanık AHP yaklaşımı ile catering şirketi seçimi için biruygulama yapılmıştır.İlk olarak 1981 yılında Hwang ve Yoon tarafından geliştirilen pozitif ideal çözüm ve negatifideal çözüm kavramlarına dayanan Topsis yöntemi ve bu yöntemin Chen tarafından bulanıkbir çerçeveye genişletildiği Bulanık Topsis metodu bir örnek ile birlikte incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the frame of this study called ?Fuzzy Multi Criteria Decision Making?, fuzzy multi criteriadecision making methods, which are developed to reach the best decision in the situations thatis necessary for many institution and people to evaluate with respect to more than one criteriaunder fuzziness, have been examined.In this direction, the approaches Laarhoven and Pedrycez [1983], Buckley [1985] and Chang[1996] which have developed in order to be use in fuzzy environment and each one extensionsof AHP have been examined with main characteristics. By means of fuzzy AHP approach,which is able to model the fuzzy structure of the real world as closely as possible and runninginteractively, giving weights to objectives through preemptions of user and going oninteracting in solution phase to find the best solution in the fuzzy environment, including bothfuzziness and multi-objectiveness, an application is done to select the best catering firmproviding the most customer satisfaction.The Topsis method was first proposed by Hwang and Yoon (1981) and bases upon theconcept that the chosen alternative should have the shortest distance from the positive idealsolution and the farthest from the negative ideal solution and Fuzzy Topsis was extended tothe fuzzy environment have been examined.Keywords : Decision Making, Fuzzy Logic, Fuzzy Multi Criteria Decision Making Methods.