Geçmeli taramadan sıralı taramaya geçiş algoritmaları ve video kalitesine etkileri
Deinterlacing algorithms and their effects to video quality
  1. Tez No: 182656
  2. Yazar: EBRAR KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HERMAN SEDEF
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, geçmeli tarama, sıralı tarama, ekran, LCD, Plazma, DLP
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Televizyon sistemlerinde geçmeli tarama, video işaretlerinin bant genişliğini azaltmakiçin kullanılmaktadır. Ancak yüksek çözünürlüğe sahip, daha parlak televizyon ekranlarında(Plazma, LCD, DLP vb.) geçmeli yayınların gösterilmesi, belirgin seviyede kırpışma vecisimlerin kenarlarında tırtıklanmaya sebep olur. Bu problemin önüne geçmek için geçmelitaramadan progresif (sıralı) taramaya geçiş (GT-ST geçiş) işleminin yapılması gerekir. Buçalışmada da, şimdiye kadar öne sürülmüş olan GT-ST geçiş yöntemleri incelenmiştir.Birinci bölümde, televizyonun ilk yayına başladığı 1937 yılından günümüze televizyonsistemlerinin tarihçesi ele alınmış, günümüzde yaşanan teknolojik değişiklik ve TVsistemlerinin gelecekteki yapısı konu edilmiştir.İkinci bölümde, tezin anlaşılması için gereken televizyon tekniği temelleri genel olarakanlatılmıştır. Tüplü televizyonlardan yeni teknoloji düz ekranlara ve projeksiyonlara ışık verenk konusu incelenmiş, video işaretlerinin elektriğe dönüştürülmesi ve tarama tiplerianlatılmıştır.Üçüncü bölümde, GT-ST geçişin tanımı yapılmış ve bu işleme ihtiyaç duyulmasınınsebepleri incelenerek maddeler halinde verilmiştir. GT-ST geçişin faydaları, geçiş esnasındakarşılaşılan problemler ve yapılan işlemin video kalitesine etkileri ayrıntılı olarakincelenmiştir.Dördüncü ve beşinci bölümde, kullanımı yaygın olan on GT-ST geçiş yönteminin temelprensipleri açıklanmış ve matematiksel olarak modellenmiştir. Her bir yöntemin avantaj vedezavantajları belirtilmiş, yapılacak karşılaştırma için gerekli altyapının oluşmasısağlanmıştır.Altıncı bölümde, tanıtılmış olan yöntemlerin MATLAB programında yazılmışfonksiyonlar yardımıyla gerçekleştirilen simülasyonları, elde edilen sonuçlarındeğerlendirmesi ve grafiksel olarak karşılaştırmaları verilmiştir.Sonuç bölümünde, simülasyonlardan elde edilen sonuçlar verilmiş ve hata değerleriyardımıyla yöntemler arasında bir karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Interlacing has been introduced in video signals to reduce signal bandwidth. A majordrawback of the interlaced scanning format on current bright high-resolution displays (PDP,LCD, DLP i.e.) is the line flicker and serration. Several deinterlacing algorithms have beenproposed to reduce these artifacts. In this paper, some of these algorithms are analyzed.In the first section, a historical overview of television systems has been told. After that,the technological changes and the future of television systems have been discussed.In the second section, the basics of television technology have been explained.Luminance and color on different displays, conversions of video to electrical signals and thescanning schemes have been told.In the third section, the definition of deinterlacing and the reasons behind this operationhave been investigated. Benefits, side effects and the problems that occur during deinterlacinghave been explained and its effects to video quality have been discussed in detail.In the fourth and fifth sections, the basic theories and mathematical formulations ofdeinterlacing methods, which are commonly used, have been explained. The advantages anddisadvantages of methods have been pointed out separately. Thus a common understandinghas been provided for comparison.In the sixth section, the simulations of discussed algorithms in MATLAB, the analyzesof these simulations and graphical comparisons have been given. The results of simulationshave been discussed both for mathematical and visual aspects.In the last section, a comparison between algorithms has been done relying onsimulation results.