Kalsiyum oksalat kristalizasyonuna blok kopolimerlerin etkisi
The effect of block copolymers on calcium oxalate crystallization
  1. Tez No: 182657
  2. Yazar: EMEL AKYOL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUALLA ÖNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum oksalat, kristalizasyon, radikal polimerizasyon, polimerikkatkı maddeleri, biyomineralizasyon, Calcium oxalate, crystallization, radical polymerization, polymeric additives, biomineralization
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kalsiyum oksalat monohidrat (COM) birçok şeker fabrikasındaki radyatör borularda kabukoluşturan başlıca elementlerden biri olarak bilinmektedir. Buharlaştırıcılarda yapılanderişiklendirme işlemi esnasında bu bileşenin oluşumu, buharlaştırıcının ısı transferkatsayısını düşürür. Bu meydana gelen sert ve yoğun birikintilerin giderilmesi için kullanılanyöntemler pahalı ve yetersizdir.Az çözünen tuzların kristalizasyonu biyolojik sistemlerde de çok önemli bir yer tutmaktadır.drar taşı oluşumu insanlık tarafından bilinen en eski hastalıklardan biridir. Kalsiyum oksalatüriner bölgedeki patolojik kristal oluşumunun ana bileşenini oluşturur. Tıp alanında çalışanlarbu bileşenlerin kristalizasyonuna büyük ilgi duymaktadır.Bu çalışmada gerek endüstriyel gerekse biyomineralizasyon açısından kristalizasyonmekanizmasının araştırılmasında büyük önem taşıyan kalsiyum oksalat kristallerinin büyümemekanizmasına blok kopolimerlerin etkisi sabit kompozisyon ve spontane metot kullanılarakincelenmiştir. Molekül ağırlıkları ve yapıları farklı akrilik asit blok kopolimerleri kalsiyumoksalatın kristal büyümesine ve morfolojisine etkisini incelemek amacıyla radikalpolimerizasyon metodu ile üretilmiştir. Farklı molekül ağırlıklarında poli (etilen glikol-blok-akrilik asit) kopolimerleri sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Calcium oxalate monohydrate (COM) is recognized as major components of scale formed onthe radiator tubes in many sugar mill. The formation of these compounds during theconcentration of juice reduces the heat transfer coefficient of the evaporator station. Thedeposits are often found to be compact and hard in nature rendering current cleaning methodseither costly and ineffective.The crystallization of sparingly soluble salts is also of primary importance in biologicalsystems. Urolithiasis, the formation of urinary calculi, is one of the oldest documenteddiseases known to men. Calcium oxalates are the main components of pathological deposits inthe urinary tract. The medical community is seeing a renewed interest in the regulation ofthese species.In this study, the effects of block copolymers on the growth mechanism of the calcium oxalatecrystals, which have great importance both in industry and biominerallization have beeninvestigated by using constant and spontaneous crystallization methods. A series of acidicacrylate block copoymers have been made, by radical polymerization, with defined moleculerweight and structure to explore their relative effectiveness in crystal growth and morphologyof calcium oxalate.