Hakkari'de yetiştirilen karakaş koyunlarında döl verimi ile kuzularda büyüme ve gelişme özellikleri
The growth and developing of lambs and reproductive traits of karakaş ewes in Hakkari
  1. Tez No: 182667
  2. Yazar: ERDAL BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme-Gelişme, Döl Verimi, Karakaş, Koyun, Kuzu, Ewes, Growth, Karakaş, Lamb, Reproductive Traits
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, Hakkari li Yağmurlu Köyü Demirtaş Mezrasında yetiştirilen67 baş Karakaş koyunu ve bunların 2003 yılı Şubat ve Mart aylarında doğan 64 başkuzusu üzerinde yürütülmüştür.Araştırmada kuzuların çeşitli dönem canlı ağırlıkları, günlük canlı ağırlıkartışları ve Karakaş koyunlarının bazı döl verim özellikleri incelenmiştir.Karakaş kuzularında düzeltilmiş ortalama canlı ağırlıklar; doğum, 30., 60.,90.(sütten kesim), 120., 150., ve 180. günlerde sırasıyla 3.09 ± 0.03, 7.51 ± 0.94,10.84 ± 1.36, 15.13 ± 1.89, 19.91 ± 2.49, 25.03 ± 3.13 ve 30.09 ± 3.76 kg; doğum-30.gün, doğum-60., doğum-90., doğum-120., doğum-150., doğum-180., 30-60., 30-90., 60-90.ve 90-180. gün arasındaki günlük canlı ağırlık artışları ise sırasıyla147.24 ± 18.41, 129.25 ± 16.16, 133.82 ± 16.73, 140.20 ± 17.52, 146.25 ± 18.28,149.99 ± 18.75, 111.25 ± 13.91, 127.10 ± 15.89, 142.97 ± 17.87 ve 166.16 ± 20.77 golarak bulunmuştur.Karakaş koyunlarında döl verim özelliklerinden, kısırlık oranı, doğumoranı, ikizlik oranı, yavru atma oranı, gebelik oranı, koç altı koyun başına kuzusayısı, doğuran koyun başına kuzu sayısı ve gebelik etkenliği değerleri sırasıyla %4.48, % 86.57, % 13.79, % 8.96, % 95.53, 0.96, 1.10 ve 7.63 kg olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was carried out on 67 Karakaş ewes and 64 lambs obtained fromsheep between February and March 2003 in the arable field of Demirtaş village ofYağmurlu, Hakkari.In this study, the body weights and the daily live weight gains of the lambsin various periods and reproductive traits of Karakaş ewes were investigated.Adjusted means of the Karakaş lambs were 3.09 ± 0.03, 7.51 ± 0.94, 10.84± 1.36, 15.13 ± 1.89, 19.91 ± 2.49, 25.03 ± 3.13 and 30.09 ± 3.76 kg for birthweight, live weight of, 30th, 60th, 90th (weaning), 120th, 150th and 180th days,respectively. The avarege daily weight gains of lambs were 147.24 ± 18.41, 129.25± 16.16, 133.82 ± 16.73, 140.20 ± 17.52, 146.25 ± 18.28, 149.99 ± 18.75, 111.25 ±13.91, 127.10 ± 15.89, 142.97 ± 17.87 and 166.16 ± 20.77 g for between birth-30th,birth-60th, birth-90th, birth-120th, birth-150th, birth-180th, 30th-60th, 30th-90th,60th-90th and 90th-180th day, respectively.The averages of reproductive traits such as sterility, fertility, twins, aborted,pregnancy, fecundity, litter size and gestation efficiency were 4.48 %, 86.57 %,13.79 %, 8.96 %, 95.53 %, 0.96, 1.10 and 7.63 kg, respectively.