Birleştirilmiş sınıflarda matematik dersindeki başarı düzeyi ile normal sınıflardaki başarı düzeyinin karşılaştırılması
The comparison of the success levels of combined classes and normal classes in mathematics
- Tez No: 182668
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Başarı düzeyi, Birleştirilmiş sınıflar, Matematiköğretimi, Combined classes, Level of Success, Mathematics education
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, birleştirilmiş sınıflar ile normal sınıflarda matematikdersindeki başarı düzeyleri mukayese edilmeye çalışılmıştır. Çalışma için VanMerkezden normal sınıf ortamında öğrenim gören stasyon lköğretim Okulu 4-Bsınıfı ile birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan Van Merkez Değirmen Köyülköğretim Okulu 4-A sınıfı öğrencilerine test uygulanarak matematiksel işlemlerbecerisi ve problem çözme yetenekleri açısından seviyeleri ölçülmüş ve gruplarınkarşılaştırılabilir durumda oldukları tespit edilerek seçilmiştir. Test sınavı 2004 yılıKasım ayında uygulandıktan sonra SPSS 10.0 programı yardımı ile t-testiuygulanarak analiz edilmiştir.Daha sonra kendi sınıflarında öğrenime devam eden öğrencilere 2005 yılıMayıs ayında işlenen konularda matematik dersindeki başarı düzeyleri arasındakifarkı ortaya çıkarmak için son test uygulanmıştır. Son testte başarı düzeyleriarasındaki fark anlamlı çıkmıştır. Yani, müstakil sınıfların matematik dersindekibaşarı düzeyleri daha yüksek çıkmıştır.Ayrıca Van Merkezden Birleştirilmiş Sınıf Öğretimi yapan köyokullarından 43 öğretmen ile Normal Sınıf Öğretimi yapan okullardan 77 öğretmentesadüfen seçilmiştir. Bu öğretmenlere anket uygulanmış anket sonuçları SPSS 10.0programı yardımı ile analiz edilerek çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels success of maths hove been studied to be comparedin united classes and normal classes. For studying, in normal classes from Van-center the students studying at stasyon Preparatory School 4-B class and DeğirmenVillage Preparatory School 4-A class, have been chosen with the first test exams thatshow their levels and levels of understanding. After, the test exam proctised inNovember 2004 by SPSS.10.0 programme T-test and Chi-Square test has beenanalysed and the levels success hove been seemed approximate each-ether. Thedifferences of level understanding hasn?t been resuled meaningfulThen, to make a difference of level success in maths subject in May 2005,the last test has been practised to the students who are going on education in theirclsses. In the last test, the difference of level success has been seemed meaningful.Namely, future classes in maths lesson have been more successful.In addition, 43 teachers from village schools and 77 teachers, in normalclasses education in Van center in united class education have been chosen byaccident. A questconnaire has been proctued to this teachers and its result?s byhelping SPSS 10.0 programme analysed and have been added to the studing.