Siirt ekolojik koşullarında bazı kışlık mercimek çeşitlerinin çeşit ve adaptasyon özellikleri üzerine araştırmalar
Determine of agricultural and plant properties of some winter lentil cultivars grown Siirt ecological conditions
- Tez No: 182687
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çeşit, Mercimek, Verim, Verim öğeleri, Cultivar, Lentil, Yield, Yield attributes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, Siirt ekolojik koşullarında kışlık olarak yetişebilecek mercimekçeşitleri ile bunların önemli tarımsal ve bitkisel özelliklerini belirlemek amacıyla2003-04 yetiştirme sezonunda Siirt ili Kurtalan ilçesi Gökdoğan köyündeyürütülmüştür. Denemede tescil edilmiş Pul 11, Yeşil 21, Sultan I, Kayı 91, Sazak91, Emre-20, Çiftçi, Meyveci 2001, Seyran 96, Malazgirt 89, Ali Dayı, YerliKırmızı, Kırmızı 51, Kafkas, Fırat 87 ve Özbek olmak üzere 16 mercimek çeşidikullanılmıştır.Araştırma sonucunda, 297.5 kg/da ile Ali Dayı çeşidinin en yüksek taneverimine sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada kullanılan çeşitlerinçiçeklenme süresinin 158.0-168.0 gün, bakla bağlama süresinin 167.3-177.0 gün veolgunlaşma süresinin 214.0-218.0 gün arasında değiştiği belirlenmiştir. Bununlaberaber çeşitlere bağlı olarak metrekaredeki bitki sayısının 188.0-197.0 adet,biyolojik verimin 593.0-768.3 kg/da, tane veriminin 152.0-297.5 kg/da, hasatindeksinin % 25.1-38.7, 1000 tane ağırlığının 26.3-65.5 gr, bitki boyunun 31.8-48.5cm, ilk bakla yüksekliğinin 10.0-16.0 cm, bitkide bakla sayısının 9.5-34.5 adet,bitkide tane sayısının 12.8-54.3 adet, bitkide tane veriminin 0.83-1.56 gr, bakladatane sayısının 1.19-1.83 adet, birincil dal sayısının 1.58-2.10 adet ve ikincil dalsayısının 2.40-5.80 adet arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine cultivars which grown at Siirtecological conditions and their some important agricultural and plant properties in2003-04 winter season in Gökdoğan village of Kurtalan, Siirt. In the study was used16 cultivars which officially registered such as Pul 11, Yeşil 21, Sultan I, Kayı 91,Sazak 91, Emre-20, Çiftçi, Meyveci 2001, Seyran 96, Malazgirt 89, Ali Dayı, YerliKırmızı, Kırmızı 51, Kafkas, Fırat 87 and Özbek.In the results of the study, the highest yield was obtained from cv. Ali Dayıwith 297.5 kg/da. However, values were altered among cultivars as 158-168 days intime of flowering, 167-177 days in time of pod set, 214-218 days in time ofmaturity, 188-197 in plant number/m2, 593.0-768.3 kg/da in biological yield, 152.0-297.5 kg/da in seed yield, 25.1-38.7 % in harvest index, 26.3-65.5 g in 1000 seedweight, 31.8-48.5 cm in plant height, 10.0-16.0 cm in first pod height, 9.5-34.5 inpod number/plant, 12.8-54.3 in seed number/plant, 0.83-1.56 g in seed yield/plant,1.19-1.83 in seed number/pod, 1.6-2.1 in primary branch number/plant and 2.4-5.8in secondary branch number/plant.