Batman ili koşullarında bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi
Determination of forage yield and quality of some common vetch (Vicia sativa L.) varieties in batman province conditions
- Tez No: 882608
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARİF ÖZYAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ham protein oranı, ham protein verimi, kuru ot verimi, nispi yem değeri Vicia sativa, Crude protein ratio, crude protein yield, hay yield, relative feed value, Vicia sativa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, Batman ekolojik koşullarında bazı yaygın fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinin ot verimi ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2022-2023 kışlık vejetasyon periyodunda yürütülmüştür. Araştırmada, bitkisel materyal olarak; Zemheri-08, Alınoğlu-2001, Ankara Moru-08, Farukbey-2001, Ayaz-08, Alper ve Görkem yaygın fiğ (V. sativa) çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada tarla denemesi, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada; doğal bitki boyu, ana sap uzunluğu, ana sap sayısı, ana sap kalınlığı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi gibi bitkisel özelliklerin yanı sıra, ham protein (HP) oranı, HP verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranı, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranı ve nispi yem değeri (NYD) gibi ot kalitesi özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda ADF oranı hariç, incelenen tüm özellikler yönünden çeşitler arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, çeşitlere göre; doğal bitki boyu 34,4-47,9 cm, ana sap uzunluğu 43,5-63,5 cm, ana sap sayısı 2,0-2,6 adet/bitki, ana sap kalınlığı 2,33-2.69 mm, yeşil ot verimi 1443,8-2691,3 kg/da, kuru ot verimi 257,2-526,1 kg/da, HP oranı %21,26-24,32, HP verimi 62,54- 118,72 kg/da, ADF oranı %29,31-31,11, NDF oranı %32,13-36,15 ve NYD 167,9-191,6 arasında değişkenlik göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bir yıllık sonuçlara göre; Batman ili iklim ve toprak şartlarında, kışlık ara ürün olarak yaygın fiğ yetiştiriciliğinde, ot üretimi amacıyla Ankara Moru-08 çeşidinin kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the 2022-2023 winter vegetation period to determine the forage yield and quality characteristics of some common vetch (Vicia sativa L.) varieties in Batman ecological conditions. In the research, as plant material; Zemheri-08, Alınoğlu-2001, Ankara Moru-08, Farukbey2001, Ayaz-08, Alper and Görkem common vetch (V. sativa) varieties were used. In the research, the field experiment was set up according to the randomized block trial design with 4 replications. In the study, plant traits such as natural plant height, main stem length, main stem number, main stem thickness, green forage yield, hay yield as well as forage quality traits such as crude protein (CP) ratio, CP yield, acid detergent insoluble fiber (ADF) ratio, neutral detergent insoluble fiber (NDF) ratio and relative feed value (RFV) were investigated. As a result of the research, significant differences were found among the varieties in terms of all the traits examined, except ADF ratio. As a result of the research, according to varieties; natural plant height 34,4-47,9 cm, main stem length 43,5-63,5 cm, number of main stems 2,0- 2,6 number/plant, main stem thickness 2,33-2,69 mm, green forage yield 1443,8-2691,3 kg/da, hay yield 257,2-526,1 kg/da, CP ratio varied between 21,26-24,32%, CP yield 62,54-118,72 kg/da, ADF ratio 29,31-31,11%, NDF ratio 32,13-36,15% and RFV 167,9-191,6. According to the one-year results obtained from the research; under the climate and soil conditions of Batman province, it may be recommended to use Ankara Moru-08 variety for forage production in common vetch cultivation as a winter intermediate crop.