Mimari cephede dokusal etkilerin incelenmesi
Research of textural effects at architectural facade
- Tez No: 182701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TÖNÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dokusal etkiler, mimari cephede dokusal etkiler, mimari cephede ışık, mimari cephede renk, mimari cephede Vitruvius, Textural effects, textural effects at the architectural facade, light at thearchitectural facade, colour at the architectural facade, Vitruvius at the architectural facade.1
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Doku değerleri, tezin çıkış noktasıdır, dolayısıyla çözülme buradan başlar. Dokunun sahipolduğu ?mukavemet?, ?işlev? ve ?ifade? değerlerinin; mimari cephenin özellikleriyle, dahageniş anlamda da Vitruvius'un ?dayanıklılık?, ?uygunluk? ve ?güzellik? ilkeleriyle örtüştüğügözlemlenmektedir.?Mimari cephede dokusal etkiler? kapsamına indirgenerek, kaynak taraması yöntemiyleincelenen bu konu, öncelikle doku kavramının tanımlanmasını gerektirmiştir. Dokukavramının çeşitli alanlardaki tanımlarından, mimari ile ilişkilendirilebilenler araştırıldığında,genel anlamda benzer özelliklere rastlanmıştır. Dokubilim(Histoloji) alanında, tabiatta,bilgisayar bilimlerinde, sanatta, matematikte doku kullanımının çoğunlukla iç içe geçmişilişkiler içerdiği, bu ilişkiler sayesinde mimariye katkıda bulunduğu ve bu katkının dateknolojik olanakların artmasına paralel olarak ilerlediği sonucuna varılmıştır.Genel tanımlamanın ardından, bu tasarım elemanının; boyut, ölçek, ışık ve renk kavramlarıylaolan ilişkileri bazında değerlendirilmesiyle asıl amaca altlık oluşturulmuştur. (Bu bölümleilgili ?The Aegis Hyposurface? ?isimli video eklenmiştir.) Dokusal etkilerin mimari cepheninözelliklerini karşılamadaki katkılarını araştırmak amacıyla yapılan incelemeler sonucunda;Vitruvius ilkeleri ile doku değerlerinin örtüşmesinin bir getirisi olarak, mimari cepheningereksinimlerinin dokusal etkilerle karşılanabildiği gözlemlenmiştir. Bu katkıda dokusaletkinin kaç boyutta olduğu, ona hangi ölçekten bakıldığı ve ışık, renk faktörlerinin değişimiönem kazanmıştır. Doku tabiattan ödünç aldığımız bir kavram olduğu için, insan eliylemeydana gelen mimari cephede dokusal etkilere, bir doku değerinin yüklenmesinin, diğerdoku değerlerini de beraberinde getirme potansiyelinin oluşu önemlidir. Bu sebeple Vitruviusilkelerinin üçünü birden uygulayabilmek, dokusal etkilerin kullanımıyla daha dakolaylaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Texture's values are the starting point of this thesis, consequently our research analysis havebeen starting from this point of vue. The texture that have the value of endurance, fonction,and expression have seen as harmonious as specification of architectural facade, and yet, onavast scale, the values of the texture shown a harmony with principal of Vitruvius as tenacity,suitability and beauty.After we used crosschecking references methode we put the subject on the base of“Texturaleffects at the architectural facade”and we have to need anexplanation of the meaning of thetexture. When we search the meaning of texture in the different fields with relation ofarchitectural ones we have met with similar definitions in general. The texture meaning in thefield of hystology, the nature, computer, art and the mathematic sciences there are so manycomplex relations between. And we have concluded that these relations help the architectureto develope it self and this development is increasing by technological development.After general definition, this designing element evaluated with its dimension, scale, light andcolor and all these used as a base for the main objective. (The video called ?The AegisHyposurface? has been attached about this chapter.) As a result of realized researches of theassistance of texture effects on the architectural facade; as a gain of to cover with the principalof Vitruvius and the value of texture, the needs of architectural facade gain from the texturaleffects, have been seen. At this assistance, dimensions of textural effects, which angel, that ithas been seen, and colors, gains an importance. Texture, as being a concept borrowed fromthe nature, to add a value of texture, to the architectural facade made by human being bringwith it self the other value of texture. Wiyh this reason, to apply three principal of Vitruvius atonce, to facilitate with use of textural effects.