Temel tasarım eğitimini sorgulayan bir araştırma
Research about basic design education
  1. Tez No: 182700
  2. Yazar: DENİZ ÇİLER ERKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİRGÜL ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Temel Tasarım eğitimi, Bilişimsel Tasarım, Biçim Gramerleri, Design, Basic Design Education, Computational Design, Shape Grammar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Mimarlık eğitimi süreci içerisinde öğrencinin `ne yaptığını biliyor' olma durumu oldukçabüyük bir önem taşımaktadır. Öğrenciler genellikle mimari eğitim içerisinde, özellikle tasarımdersleri ile karşılaştıklarında ciddi bir bocalama yaşamakta ve yeni karşılaşmış oldukları buyeni eğitim sistemini kendileri ile ilişkilendirememektedirler. Raslantısal olarak ürettikleritasarımlarının süreçlerini açıklayamamakta ve kendilerini ifade etmekte zorlanmaktadırlar.Türkiye'de sayısal bilgi tabanlı öğrenci topluluğunun tasarım ile ilk karşılaştığı yer olan`Temel Tasarım' stüdyosu, öğrencinin tasarım sürecini anlaması, kendini ifade edebilmesi vesistemli düşünmeyi öğrenebilmesi açısından büyük bir önem taşımaktadır.Bu çalışmada; `Temel Tasarım' eğitiminin neden ve nasıl doğmuş olduğu, günümüzeğitiminde ne gibi değişikliklere uğramış olduğu araştırılmıştır. Günümüz mimarlık eğitimyaklaşımları içerisinde `Temel Tasarım' eğitimi incelenirken bu konuda farklı çalışmayaklaşımlarına sahip üç okulun (ODTÜ, YTÜ, TÜ) vermiş olduğu `Temel Tasarım' eğitimiincelenmiş, bu okulların öğrencileri ile almış oldukları `Temel Tasarım' eğitimi üzerine biranket çalışması yapılmıştır.`Temel Tasarım' eğitimi üzerine yapılan araştırmalar ve anket çalışmaları sonucunda,sorunsallar ortaya konulmuş ve bunun üzerinden yeni öğrenme biçimleri, Bilişimsel Tasarımve bu yöntemlerin tabanını oluşturan Biçim gramerlerinin mimarlığa entegrasyonutartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The student?s having a clear understanding of `what he or she doing? within the contex ofarchitectural education is significant issue. Especially, the firs encounter of the student with adesign course is full of potential problems due to the completely different nature of the subjectand leads the student to fell himself / herself unrelated with new education system. Designassignments are usually accomplished in an ad/hoc fashion without a clear understanding ofprocess involved.In Turkey, for the students who are accustomed to quantitative approaches, the basic designstudio, where they first meet the concepts of design, has significant importance inunderstanding the process of design, expressing himself / herself and systematic thinking.This study investigates how and why basic design education came into existence and whatmodifications it has encountered within today?s university education. While carrying out thestudy, different approaches to basic design education by three different universities (namelyMETU, YTU, and ITU) are analyzed and survey about the subject is conducted on theirstudents.On the basis of findings from the researches end the surveys on `basic design education,? thisthesis presents the problematic and discusses new learning techniques, computational designand integration of shape grammars, on wich these methods are developed, into architecture.