Adana Tepebağ höyüğü ve çevresinin tarihsel süreç içindeki gelişiminin incelenmesi ve bölgenin günümüze yeniden kazandırılması
Analyse of the evolution of Adana Tepebağ tumulus and its environment in historical continum and bringing this region to nowadays
  1. Tez No: 182709
  2. Yazar: NİLÜFER BANU REEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Taşköprü, Tepebağ Höyüğü, Fiziksel Yapı, Kentsel Yapı, Mimari Yapı, Sosyal Yapı, Çöküntü, Değişim, Gelişim, Eskime, Adana, Taşköprü, tumulus of Tepebağ, Physical Structure, Urban Structure, Architectural Structure, Social Structure, Collapsing, Change, Development
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Adana ili, ilk olarak Tepebağ Höyüğü veçevresinde kurulmuş ve zaman içinde bu bölgede gelişim göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğuzamanında, geleneksel mimari adına önemli yapılar inşa edilmiştir.Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte kırsal kesimden kente göçlerin artması bölgedeki değişiminbaşlangıcı olmuştur. Bölgedeki yanlış yapılaşma ardından yerli kullanıcının bölgeyi terketmesi ve gelir düzeyi düşük bir kitlenin taşınması, tarihi binaların eskimesine nedenolmuştur.Tepebağ Höyüğü ve çevresi yaşayabilmek için bir çalışmaya ihtiyaç duymaktadır. Bu çalışmahem fiziksel çevrenin düzenlenmesi, hem tarihi binaların restore edilip, bu binalara işlevverilerek tarihi dokunun korunması, hem de sosyal yapının geliştirilmesi şeklinde olmalıdır.Çalışmanın birinci bölümünde, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmiştir.İkinci bölümde Adana ili ve Taşköprü ile ilgili gerekli bilgiler aktarılmıştır.Üçüncü bölümde, Tepebağ Höyüğü ve çevresindeki bölgenin tanıtımı yapılmıştır. ArdındanAdana'nın Tepebağ Höyüğü'ndeki yerleşimi ve gelişimi irdelenmiş, Tepebağ ve çevresindekimahallelerde Osmanlı döneminden kalma geleneksel konut mimarisinin özellikleri örneklerleanlatılmıştır.Dördüncü bölümde, Tepebağ Höyüğü ve çevresinde yapılan anket çalışmalarının sonuçlarıaktarılmıştır. Birinci gurup ankette, daha önceki durumun tespit edilebilmesi için bu bölgedeoturmuş ve ayrılmış kişilerle, ikinci gurup ankette ise, günümüzdeki durumun tespitedilebilmesi için, şu anda bu bölgede oturan kişilerle görüşülmüştür.Beşinci bölümde, kişisel gözlemlere dayanarak bölgenin günümüzdeki fiziksel ve sosyalyapısı aktarılmış, Tepebağ ve çevresinin yeniden canlandırılması için yapılması gerekenlerbelirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The province of Adana which hosted many civilizations during the history has initiallyfounded near environs of the tumulus of Tepebağ and has developped in this region.The changes in the region has begun by reason of the increase of the immigration from ruralareas to the city which has started with the declaration of the Republic. The incorrectstructuring in the region just after the abondonment of the region by the native settlers and thesettlement of the region by low incomed people, caused the historical buildings to look poorand older easily.The tumulus of Tepebağ and its environs has to be restudied to make it a place to live. Thisstudy should include at the same time the regulation of the physical environment, therestoration of the historical buildings; the protection and the sustainability of the historicaltexture in this historical buildings by providing them a role and should include also theimprovement of the social structure.In the first part of this study, an introduction to the research is made.In the second part, information about Adana province are deeply explained.In the third part, the presentation of the tumulus of Tepebağ and its environs is made.In the fourth part, results of two kind of interviews which are made in the tumulus of Tepebağand its evirons, are presented.In the fifth part, the social and physical situation of the region is explained with personalobservations.