Mevcut bir okul yapısının performans yaklaşımıyla güçlendirilmesi
Performance based seismic rehabilitation of an exist school building
  1. Tez No: 182714
  2. Yazar: FUAT AKKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE DORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Statik itme çözümlemesi, güçlendirme, performansa dayalı tasarımxviii, Pushover analysis, performance based design, retrofittingxix
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Deprem bilinci ve güçlendirmeye muhtaç yapıların önemi, ülkemizde sürekli unutulup büyükdepremden sonra yeniden gündeme gelmektedir. Genellikle yeni yapılacak yapılar üzerinebulunan yönetmeliklerin mevcut yapıları inceleme konusunda yetersizliği sebebiyle ?MevcutBinaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi? eklenmiştir. Mevcut yapıların depremsırasındaki davranışlarının ve oluşacak hasarların tahmin edilebilmesi, gerekirsegüçlendirmenin yapılması ve bu problemlere gerçek yaklaşım için kullanılacak çözümyöntemi oldukça önemlidir.Bu çalışma kapsamında, Bayındırlık Bakanlığı' nın yaygın olarak kullandığı 1.deprembölgesinde bulunan tip projeli bir ilköğretim okulunun, doğrusal olmayan analizyöntemlerinden statik itme yöntemiyle performans değerlendirmesi yapılmış ve uygulanan üçgüçlendirme şeklinin yapının performansına etkisi incelenmiştir.Statik itme yöntemi göz önüne alınan yapıya uygulanırken SAP 2000-v9.1.5 kullanılmıştır.Taşıyıcı sistem elemanlarının yük-şekil değiştirme ilişkilerini tanımlamak üzere yapısalelemanlar için moment-eğrilik diyagramları XTRACT 3.05, kolon ve perdeler için ise akmayüzeyleri PCACOL programlarıyla elde edilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde performansa dayalı tasarım yaklaşımına genel bir girişyapılmıştır. İkinci bölümde, performans seviyeleri ve aralıkları FEMA-356 esasına göre tarifedilmiş, üçüncü bölümde, FEMA-356 yönetmeliğine göre statik itme analizi anlatılmıştır.Dördüncü bölümde FEMA-356 ya göre yapı ve eleman kabul kriterleri anlatılmış, beşincibölümde ise mevcut bir okul yapısının performans değerlendirmesi statik itme yöntemiyleyapılmıştır. Altıncı bölümde ise performans değerlendirmesi yapılan mevcut yapıda üç farklıgüçlendirme şekli üzerine çalışılmış ve güçlendirilmiş yapıda performans değerlendirmesiyapılmıştır. Son bölümde ise mevcut ve güçlendirilmiş sistemlerin statik itme çözümlemesisonuçları karşılaştırılmalı olarak irdelenmiş, tablo ve grafikler üzerinde sonuçlaryorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Importance of earthquake consciousness and seismic rehabilitation of existing buildings isalways forgotten and come up after huge earthquakes. ?Seismic Rehabilitation of ExistingBuildings? is added to earthquake code due to the lack of research in existing structure of newbuilding constructions codes. In this manner, prediction of damage and existing building?sbehavior, required rehabilitations and solution method for objective approach is veryimportant.In this study, a primary school building, which is in first earthquake zone and widely used byMinistry of Public Works, has been evaluated with using pushover analysis method. Also theeffect of three different retrofitting performances has been examined.Structural analysis program SAP 2000 v9.1.5 is used for pushover analysis method. Force -displacement relationship for structural elements is calculated using XTRACT 3.05, columnsand shear walls interaction surface data is calculated using PCACOL programs.In first chapter of this study; a general explanation of the performance based design is given,second chapter; performance levels are explained based on FEMA-356 code, in thirdchapter; FEMA-356 method ?displacement control method? based on static pushoveranalysis is given, in fourth chapter; acceptance criteria for structural elements and structure isgiven, fifth and six chapter; step by step pushover analysis methods are explained to anexisting school building and retrofit applications. SAP 2000, XTRACT 3.05 and PCACOLprogram interfaces are described basically. In the last section, results are interpretedaccording to tables and graphs.