Altı yaş grubu çocuklarına drama yöntemi ile verilen matematik eğitiminin matematik yeteneğine etkisinin incelenmesi
A study on the effects of mathematics education given with drama method to six years old children mathematics ability
- Tez No: 182715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLEN BARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, matematik eğitimi, matematik kavramları, eğitimde dramai, Preschool period, mathematics education, mathematics concepts, drama ineducationi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırma altı yaş grubu çocuklarına drama yöntemi ile verilen matematik eğitimininmatematik yeteneğine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya Ankarailinde orta sosyo-ekonomik düzeydeki semtlerde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı'nabağlı iki ilköğretim okulunun anasınıflarına devam eden toplam 105 çocuk dahiledilmiştir. Örneklemi oluşturan çocukların 35' i deney grubu, 35' i kontrol grubu ve 35'iplacebo kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak?Genel Bilgi Formu? ile Ginsburg ve Baroody tarafından 1983 yılında geliştirilmiş olanErken Matematik Yeteneği Testi-3 (TEMA-3) kullanılmıştır. Araştırmada öncelikleErken Matematik Yeteneği Testi-3 (TEMA-3)' ün geçerlik ve güvenirlik çalışmasıyapılmış, daha sonra deney grubundaki çocuklara uygulanacak olan Drama YöntemineDayalı Matematik Eğitim Programı hazırlanmıştır. Araştırma sonucunda; deney grubunauygulanan drama yöntemine dayalı matematik eğitiminin çocukların matematikyeteneğine anlamlı bir etkisinin olduğu, çocuğun cinsiyetinin, anne-baba öğrenimdüzeylerinin matematik puanlarında anlamlı bir farklılık yaratmadığı, ancak anneçalışma durumunun placebo kontrol grubunun öntest ve sontest puanlarında anlamlı birfarklılık yarattığı sonucuna ulaşılmıştır.2006 122 sayfa
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to examine effect of mathematics education givenby drama method on mathematical ability of six years old children. Research wasconducted on 105 children who are students of kindergarten classes of two differentprimary schools of National Education Ministry established in middle socio-economiclevel of Ankara. 35 of these 105 children selected as test group, 35 of these 105 childrenselected as control group and finally 35 of these 105 children selected as placebo controlgroup. Data were collected with ?General Information Form? and ?Test of EarlyMathematics Ability-3 (TEMA-3)? developed by Ginsburg and Baroody in 1983. Firstof all validity and reliability of TEMA-3 was determined for six years old Turkishchildren. Then a mathematic education program based on dram method was prepared.At the end of the research following results are observed. Mathematic education basedon drama method has a positive effect on mathematical ability of children. Sex and theeducation level of parents have no effect on mathematical ability of children. But resultsof research shows that mother working situation created meaningful differences onmathematical ability of children at pre-test and post-test of placebo control group.2006, 122 pages