Fibril biyopolimerlerin yıpranma özelliklerine bazı dış faktörlerin etkileri
Effects of some external factors on degradation properties of fibrous biopolymers
- Tez No: 182716
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VİLAYET ALEKBEROV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fibrous biopolymer, fibrous protein, silk fibroin, wool keratin, electron spinresonance, free radical, mechanical degradation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada; fibril biyopolimerlerden olan ipek fibroininin ve yün keratininin mekaniközelliklerine ve serbest radikalli reaksiyonlarına, bazı dış faktörlerin (suyun, farklı dozlardakiklorlu su çözeltilerinin, bazı organik çözücülerin ve elektriksel boşalmanın) etkileriaraştırılmıştır.Suda, farklı dozlardaki klorlu su çözeltilerinde, bazı organik çözücülerde, farklı sürelerboyunca bekletilen ipek ve yün liflerinde, mekanik gerilim altında yıpranma aşamaları takipedilmiştir. Aynı sıvıların, söz konusu liflerde oluşturdukları serbest radikalli süreçleriincelemek üzere ESR sinyalleri alınmış ve rekombinasyon kinetiği eğrileri elde edilmiştir.Fibril biyopolimerlerde yıpranma sürecinin genel mekanizmasının termofluktasyon karakterliolduğu kanıtlanmış; yukarıda adı geçen dış faktörlerin, yıpranmanın başladığı ilk andakiparçalanma aktivasyon enerjisi değerini azalttığı ve böylece yıpranma mekanizmasınıetkilediği sonucuna varılmıştır.Elektriksel boşalma etkisine maruz bırakılan liflerde, kısa süreler için, makromoleküllerarasında çapraz bağların oluştuğu anlaşılmış ve bu etkiyle liflerin mekanik yaşam sürelerinin(mekanik dayanıklılığın) arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of some external factors such as chlorinated water of different doses, organic solventsand electrical discharge on mechanical properties and free radical reactions of silk fibroin andwool keratin have been investigated in this study.Degradation processes under mechanical stress have been studied for silk and wool fibreswhich were kept in water, chlorinated water of different doses, some organic solvents fordifferent periods. ESR signals were recorded to observed free radical reactions occurred onsaid fibres by the same solvents and curves of recombination kinetic were obtained.It was proven that the general degradation mechanism of fibrous biopolymers has athermofluctation character and that the said external factors decrease initial degradationactivation energy at which the degradation starts and it affects the degradation mechanism inthis way.It has been realized that macromolecular cross-links are formed for the samples exposed toelectrical discharge for short periods and it has been observed that mechanical life time(mechanical strength) of the fibres increases with this effect.