Çeşitli pişirme tekniklerinin sigara böreğinde akrilamid oluşumu üzerine etkileri
Effects of various cooking conditions on acrylamide formation in rolled patty
- Tez No: 182766
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN OVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: akrilamid, sigara böreğinde akrilamid, acrylamide, acrylamide in rolled patty
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada sigara böreklerinin yağda kızartılmasısırasında akrilamid oluşumuna kızartma yağı çeşidinin, kızartmasüresinin ve yumurtayla kaplamanın etkisi araştırılmıştır.Sigara börekleri 175° C'de ayçiçek yağında, zeytinyağında vemısırözü yağında 5, 10 ve 20 dk. kızartıldıktan sonra yağ çeşidinegöre akrilamid oluşum miktarları incelendiğinde; en yüksekakrilamid miktarı (171,1 µg/kg) ayçiçek yağında; en düşükakrilamid miktarı (55,1µg/kg) ise mısırözü yağında saptanmıştır.Her üç yağ çeşidinde de kızartma süresinin artışına bağlı olarakakrilamid oluşum miktarlarında bir artış görülmüş ve aralarındalineer bir ilişki gözlenmiştir (p0,90) bir ilişki elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of frying oil types, frying period andcovering with egg on acrylamide formation during frying of rolled pattywere investigated.After rolled patties were fried in sunflower seed oil, olive oil andcorn oil at 175 ° for 5, 10 and 20 min., maximum acrylamide amountC(171,1 µg/kg) was found in sun flower seed oil and minimum acrylamideamount (55,1 µg/kg) was found in corn oil. For each oil, it was obtainedan increase for acrylamide amount while frying time is increasing andthere is a lineer correlation between them (p0,90) between L(light) values and acrylamide amounts.