Tork kontrollü bir fazlı kondansatör startlı motorun güneş enerjisiyle çalıştırılması
Implementation of torque controlled single phase capacitor run motor by solar energy
- Tez No: 182795
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş pili, bulanık mantık, multi-wave VFkontrol, tork kontrolü, bir fazlı kondansatörlü startlı motor, Photovoltaic cell, fuzzy logic, torque control, multi-wave VF control, single phase capacitor-run motor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu proje, güneş pilleriyle çalışan bir fazlı kondansatör startlımotorun elektrik şebekesinden bağımsız olarak çalıştırılmasına yönelikbir araştırma ve geliştirme projesidir. Sistemin otonomi periyodu n=5gün dür. Enerji kaynağı olarak 36 V, 12 A, 500 Wp'lik güneş pili(PV-panel), depo elemanı olarak da 36 V, 60 Ah'lik kurşun-asitli sabit tesisakümülatörleri, elektrik motoru olarak 220 V'luk bir fazlı kondansatörstartlı motor kullanılmıştır.Sistemde , güneş pillerinden elde edilecek 36 V'luk DA elektrikenerjisi akım-gerilim(şarj) regülatörü ile akümülatörlere depolanmakta,Akümülatörlerden alınan 36 V DA elektrik enerjisi multi-wave VFkontrollü invertör yardımıyla AA elektrik enerjisine dönüştürülmekte vebir transformatör ile 220 Volt'a yükseltilerek motor çalıştırılmaktadır. Birfazlı kondansatör startlı motoru, kare dalga, PWM sinüs ve merdivensinüs çıkışlı multi-wave VF kontrollü invertör ile sürerek, sabit torklaçalışması sağlanmakta ve ilk çalışma anında, enerji kaynağından çokfazla akım çekmesi önlenmektedir. Böylece, sistemde kullanılan güneşpili, akümülatör, şarj regülatörü, transformatör ve DA/AAdönüştürücü(invertör) güçleri düşürülerek sistemin toplam maliyetinindüşürülmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis covers a research and development project of operatinga torque controlled single phase capacitor run motor by solar energyindependently from electricity network. The autonomy period of thesystem is n=5 days. 36V, 12 A, 500 Wp PV-panel is used as powersupply while 36 V, 60 Ah lead-acid batteries are used for storage. Asactuator machine, single phase capacitor run motor (asynchronousinduction motor) running at 220 V will be implemented.Electrical energy of 36 V from Solar Cells is stored in batteries bya current-voltage (charge) regulator. This stored 36 V DC energy isinverted to an 36 Vp AC (Alternative Current) energy by a multi-waveVF inverter which can produce squre wave, PWM sinus and multilevelsinus AC and transformed 220 Vrms AC voltage. The final AC energy isused to operate single phase capacitor-run motor. The purpose of drivinginduction motor by multi-wave VF inverter is to control motor torque andto reduce starting current drawn from the power supply. Thus the overallcost of the system will be reduced due to the reduced power ratings ofPV moduls, batteries, current-voltage regulator, transformer and DC/ACinverter used in the system.