Medikal kablosuz sensör ağı için platform oluşturulması ve çoklu gönderim algoritması geliştirilmesi
Constitute of medical sensor network and development of multicast routing algorithm
- Tez No: 182794
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RADOSVETA SOKULLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Sensör Ağları, Çoklu GönderimliYönlendirme, Zigbee, Multicast Routing, Wireless Sensor Network, ZigBee
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kablosuz sensör ağları günümüzün en popüler araştırmakonularından birisidir. Yarıiletken teknolojisindeki gelişmeler çok küçükboyutlarda taşınabilen, hafif sensör ve işlemcilerin üretilmesini sağlamışbu sayede kablosuz sensör ağlarının tıbbi alanda kullanılabilirliğigündeme gelmiştir. Bu çalışmada tıbbi veri toplama amaçlı kablosuzsensör ağının gereksinimleri ortaya konulmuş ve henüz çok yeni birteknoloji olan, ZigBee teknolojisi, bu gereksinimler göz önündebulundurularak incelenmiştir. Bu tez kapsamında Zigbee teknolojisinindesteklemediği ancak tıbbi ağların gereksinimi olan, aynı anda çoklu verigönderim(multicast) algoritması geliştirilmiş ve ZigBee Teknolojisiüzerine bu algoritma inşa edilmiştir.Sonuç olarak, kumanda ve denetim amaçlı kablosuz sensör ağlarıiçin geliştirilen IEEE 802.15.4 standardı temelli Zigbee Teknolojisiliteratürdeki bir çoklu gönderim algoritması ile bütünleştirilerek,Zigbee'nin medikal alana uygulanabilirliğine katkı sağlayacak birplatform oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays Wireless Sensor Networks is most popular topic.Development of silicon technology has been provided to produce litlesize, carried and light microcontroller. So, using of wireles sensornetworks at medical area has put on the agenda. In this study,requirements of wireless sensor networks are presented and a research ismade about ZigBee technology as taking into consideration of medicalrequirements. So for multicast routing is not supported ZigBee but is arequriement of medical sensor networks. So, in scobe of this thesis, anew multicast algorithm is developed and constructed on the ZigBee.As result, IEEE based ZigBee technology which is developed forremote control and monitoring, is combination with a multicast routingalgorithm from literature and is constituted a platform which iscontribution to adopting the ZigBee to medical sensor networks.