Görüntü işleme ile iki boyutlu cisimlerden grafik modeller için veri eldesi
Data obtainment for graphical models from two dimensional objects by image processing
  1. Tez No: 182806
  2. Yazar: KEREM ASMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Görüntü İşleme (DIP), Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle gelişen bilgisayar donanımları ve yazılımları sayesindegörüntü işleme ile yapılan çalışmalar ve bu konuya olan ilgi artmıştır. Bununla birlikte günlükhayatta görüntü işleme tekniklerinden nasıl yararlanacağı araştırılmaya başlanmıştır. Görüntüişleme teknolojisi tıp, güvenlik, üretim, bilim, alanlarında yenilikler ve kolaylıklarsağlamaktadır.Görüntü işleme bir görüntünün dijital formata dönüştürülmesi ve bilgisayarda işlenmesikonularını içerir. Bu çalışmada öncelikle görüntü işleme yöntemlerine değinilmiş daha sonrauygulama alanlarından bahsedilmiştir. Konu ile ilgili yapılmış olan önemli araştırmalaraçalışma içinde yer verilmiş olup çalışmanın asıl amacı görüntü işleme ile iki boyutlucisimlerden grafik modeller için veri elde etmektir.Bu çalışmada yapılan uygulamalardan iki tanesinde iki boyutlu numunenin yüzey verilerinielde etmek için dijital fotoğraf makinasıyla görüntü alınmıştır. Diğer uygulamalarda dijitalgörüntü ve tarayıcıdan elde edilen görüntü kullanılmıştır. Bu raster görüntülerin MATLAByazılımında hazırlanan bir program yardımıyla sınır çizgileri bulunmuş; sınır piksellerininkartezyen koordinat sistemindeki (x,y) koordinatları elde edilmiştir. Daha sonra burada eldeedilen veriler MASTERCAM tasarım yazılımına gönderilerek nesnenin aynı modelinin eldeedilmesi çalışılmaktadır. Raster görüntüler ArtCAM Insignia Demo programına aktarılıpvektörizasyon uygulaması yapılmıştır. Bu yöntemle elde edilen model ile gerçek parçanınboyut bilgileri karşılaştırılmış, yöntemin avantajlı ve dezavantajlı yönleri irdelenmiştir.Sonuç olarak bu yöntem iki boyutlu parçaların tanımlanmasında, sınırların çıkarılmasında veboyut ölçümünde kullanılır.
Özet (Çeviri)
There is an increasing interest and studying in image processing due to the developments incomputer hardwares and softwares. At the same time, studies for taking advantages of imageprocessing technique in daily life has started. The techniques of image processing provideinnovation and simplicity in medicine, security, manufacturing and in science.Image processing is the transformation of an image to digital format and processing incomputer.This article firstly touches upon methods of image processing and secondlydiscourse about the application area.Major research studies about the topic is included,however this article mainly focuses on obtaining digital data from 2D objects with imageprocessing.In the two applications of this study, images of a 2D object have been taken by a digitalcamera in order to obtain the surface data. In the other applications digital image and imagestaken from scanner have been used. These raster images? borderlines and borderline pixels?coordinates in the coordinate system (x,y) were obtained by a program that has been writtenin MATLAB software. Next step was obtaining the 2D objects computer model using theMASTERCAM software. Raster images were transformed to the ArtCAM Insignia Demosoftware, and vectorized. The computer model obtained with this method has been comparedwith the real dimension of the object. Advantages and disadvantages of this method wereexamined.In conclusion, this method can be used in obtaining the computer model, borderlines anddimensions of 2D objects.