Bazı yeni 3-substitue-4-(4 metiltiyabenziledenamino)-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on türevlerinin sentezi, potansiyometrik titrasyonları ve antioksidan özelliklerinin incelenmesi
3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1h-1,2,4-triazol-5-one compounds reguiring for this study were synthesized
- Tez No: 182865
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYDAR YÜKSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 3-alkil(aril)-4-amino-4, 5-dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, yarı nötralizasyon metodu, potansiyometrik titrasyon pKa, antioksidan.3, 3-alkyl(aryl)-4-amino-4, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, halfneutralization method, potantiometric titration pKa, anti-oxidant.4
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 6 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiştir. Sonra bu bileşiklerin 4-metiltiyobenzaldehid ile reaksiyonları incelenmiş ve 6 adet yeni 3-alkil(aril)-4-(4-metiltiyobenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir.lave olarak bu yeni bileşiklerden 5 tanesi asetik anhidrid ile muamele edilerek N-asetil türevleri elde edilmiştir. Sentezlenen 11 yeni bileşiğin yapısı IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektrum verileri ile elementel analiz sonuçları kullanılarakaydınlatılmıştır.Bu çalışmanın ikinci orijinal bölümünde, sentezlenen 6 yeni 3-alkil(aril)-4-(4-metiltiyobenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiğinin üç farklıçözücüde (izopropil alkol, tert-butil alkol, N,N-dimetilformamid) TBAH ilepotansiyometrik titrasyonları yapılmış ve yarı nötralizasyon metodu ile HNP ve pKadeğerleri tayin edilmiştir.Çalışmada son olarak sentezlenen 11 yeni bileşiğin antioksidan özellikleriincelenmiş ve sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly six 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds requiring for this study were synthesized. Then, reaction of thesecompounds with methylthiobenzaldehyde were investigated and six new 3-alkyl(aryl)-4-(4-methylthiobenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-onecompounds were obtained. In addition, five new compounds were treated with aceticanhydride and N-acetyl derivatives were obtained. In order to identify the eleven newcompounds synthesized in the study, combustion analyses and spectroscopicmethods including IR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV were used.The second original part of this study, synthesized six new 3-alkyl(aryl)-4-(4-methylthiobenzylidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds ofpotantiometric titration with TBAH and HNP and pKa values were determined bymain of half notralization method.Finally anti-oxidant properties of synthesized eleven new compounds wereinvestigated and conclusions of this study were discussed.