Artvin-Tütüncüler ve Madenler yörelerinde doğu ladini (Picea orientalis L. link. ) yaz dikimi denemeleri:1. yıl sonuçları
Summer planting studies for oriental spruce (Picea orientalis L. link. ) in Tütüncüler and Madenler regions in Artvin: First year results
- Tez No: 182866
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Ladini, Picea orientalis, yaz dikimi, Picea orientalis L. Link, Oriental Spruce, Summer Planting
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, yapay gençleştirme ve ağaçlandırma alanlarında, ENSO tipi, 2+0yaşında Doğu Ladini (Picea orientalis L. Link.) fidanı dikimlerinin yaz sonundayapılabilirliği araştırılmıştır. Artvin- Tütüncüler ve Madenler yörelerinde, 2004 yılında açıkalanda ve siper altında yapılan, yaz ve sonbahar dikimlerinin, fidan boyu, kök boğazı çapıgelişimi ve yaşama yüzdeleri değerlendirilmiştir.Araştırmada yaz dikimleri için, siper altında 2, açık alanda 2 ve sonbahar dikimleriiçin siper altında 2 ve açık alanda 2 olmak üzere toplam 8 adet deneme alanı kurulmuştur. Yazdikimleri Ağustos 2004 te, sonbahar dikimleri Ekim 2004 te yapılmıştır. Deneme alanları üçyinelemeli olarak, tesadüfi tam bloklar deneme desenine göre kurulmuştur. Her biryinelemede Madenlerde sonbahar dikimi yapılan deneme alanlarında 30 adet, diğer denemealanlarında 50 adet olmak üzere, toplam 1080 adet ENSO tipi 2+0 yaşlı Doğu Ladini fidanıdikilmiştir. Deneme alanlarında, fidanların boyu ve kök boğazı çapı dikim esnasında ve 2005yılı vejetasyon bitiminde olmak üzere iki defa ölçülmüş, yaşama yüzdeleri belirlenmiştir.Deneme alanlarında yapılan ölçümlerden elde edilen verilerin istatistiki sonuçlarınagöre, Tütüncüler Yöresinde yaz dikimleri ile sonbahar dikimleri arasında istatistiksel anlamda(α=0.05) kök boğazı çapı artımı ve yaşama yüzdesi bakımından farklılık olmazken, fidanboyu artımında farklılık olmuş ve sonbahar dikimleri yaz dikimlerinden daha iyi sonuçvermiştir. Madenler yöresinde yapılan çalışmada ise fidan boyu artımı ve kök boğazı çapıartımı bakımından yaz dikimleri ile sonbahar dikimleri arasında farklılık olmamış, yaşamayüzdesinde ise yaz dikimleri, sonbahar dikimlerinden daha olumlu sonuç vermiştir.
Özet (Çeviri)
It was investigated in this study whether summer planting was suitable forcontainerized Oriental Spruce (Picea orientalis L. Link.) or not. The seedlings were plantedboth in the summer (in late August) and in the fall (in October) 2004, in Tütüncüler andMadenler regions, Artvin. Plantations were also done under open field and shelter conditionsfor summer and fall plantings. Eight different sample plots (four ones were in Tütüncüler andfour ones were in Madenler) were established using 2+0 years old containerized seedlings.The statistical approach was a randomized complete block design with three replications. 50seedlings for each replication were planted except fall planting studies in Madenler region.Because of the limited number of seedling 30 seedlings were planted for each replication forfall plantings in Madenler. Heights and root collar diameters of the seedlings were measuredimmediately after they were planted in the sample plots and measured at the end of the firstgrowing period (in the fall, 2005). Survival rate of the seedlings were also defined for eachsample plot.According to statistical analyses, there were no difference between fall and summerplantings for survival rate of the seedlings at α=0.05 in Tütüncüler region. In Madenlerregion, while summer planting studies had better survival rate than fall planting, there were nodifferences between both summer and fall plantings for height growth and root collar diametergrowth at α=0.05.