Tokat-Turhal yöresinde yapılan bir kızılçam (Pinus brutia ten. ) ağaçlandırmasının değerlendirilmesi
An evaluation of calabrian pine (Pinus brutia ten. ) afforestation studies in Tokat-Turhal region
- Tez No: 182874
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Calabrian pine, Pinus brutia, afforestation, height, root collar diameter
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, Tokat-Turhal yöresinde 2000 yılında yapılan bir kızılçam (Pinus brutiaTen.) ağaçlandırma sahasındaki fidanların boy, kök boğaz çapı gelişimi ve yaşama yüzdelerideğerlendirilmiştir. Araştırma alanının büyüklüğü yaklaşık 100 ha olup, 10 adet örnek alandaçalışmalar sürdürülmüştür. Her örnek alanda her bir yinelemede 30 adet olmak üzere 90 adetfidanda gerekli ölçümler yapılmıştır. Fidanların boyları, kök boğazı çapları (KBÇ) ve sonyıllık boy artımları (SYBA) ölçülmüş, örnek alanlardaki fidanların yaşama yüzdeleribelirlenmiştir. Örnek alanlarda bakı, arazi eğimi, yükselti ve iki farklı toprak derinlikkademesi için (0-20 cm ve 20-50 cm) toprak pH'sı ve organik madde miktarı belirlenmiştir.Varyans analizleri sonucunda, bakı, eğim ve yükselti kademelerine göre fidan boyu,KBÇ, SYBA ve yaşama yüzdeleri arasında istatistiksel anlamda (α=0.05) farklılık olduğubelirlenmiştir. Ayrıca korelasyon analizi sonucunda, fidan boyu, KBÇ, SYBA ve yaşamayüzdesi ile yükselti ve eğim arasında negatif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, growth of height, root collar diameter and survival rate of calabrianpine (Pinus brutia Ten.) seedlings planted in 2000 on an afforestation area in Tokat-Turhalregion were investigated. The size of the study area was about 100 ha and measurements werecarried out on 10 sample plots. Height, root collar diameter, height growth of the last year ofthe seedlings were measured on 90 seedlings with three replications on each sample plot.Survival rates of the seedlings were also determined for each sample plot. Somecharacteristics of the sample plots like exposure, altitude, slope, soil reaction (pH) and organicmaterial were defined.According to analysis of variance, they were found that exposure, altitude and slope ofthe sample plots were effective on height growth, root collar diameter growth, height growthof the last year and survival rate of the seedlings at α=0.05. In addition, according tocorrelation analysis, there were negative correlations between height, root collar diameter,height growth of the last year, survival rate of the seedlings and slope, and altitude with 95%confidence level.