Manyetik rezonans (MR) görüntülerinin üç boyutlu modellenmesi ve analizi
Three dimensional modelling and analysis of magnetic resonance (MR) images
  1. Tez No: 182883
  2. Yazar: GÜLSÜM ÇİĞDEM ÇAVDAROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi görüntüleme sistemleri, voksel tabanlı modelleme, üç boyutlumodelleme
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Üç boyutlu modelleme tıp bilimi, inşaat sektörü, yapı fuarları, turizm ve tasarım gibi birçokalanda kullanılmaktadır. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, tıp alanında bilgisayarkullanımını desteklemekte ve her gün hekimlere yeni imkanlar ve yeni kolaylıklarsunmaktadır. Artık cerrahi uygulama yapılmaksızın, sadece hastadan alınan görüntülerkullanılarak hastanın iç organları modellenebilmekte ve tanı koyma aşaması model üzerindeyapılabilmektedir. Bu gelişmeler, uygulamalar sırasında yapılabilecek olası hataları en azaindirgeyen ve yüksek kalitede hizmet sunmayı sağlayan önemli adımlardır. Tıp biliminininsan sağlığı ve insan yaşamı üzerine çalıştığı düşünülürse, bu tür gelişmelerin insanlık adınaönemli gelişmeler olduğu sonucuna kolaylıkla varılabilir.Üç boyutlu modelleme yapabilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Voksel tabanlıyöntemler de bu yöntemlerden birisidir. Voksel tabanlı yöntemler, özellikle düzgün kenarlarasahip olmayan, hacimleri içerisinde önemli bilgiler taşıyan nesnelerin modellenmesindeoldukça iyi sonuçlar üretirler. Voksel, hacimsel veriyi temsil eder. Sadece köşe noktalarında,yüzeylerinde değil hacmi içerisinde de bilgi taşır.Hasta iç organlarına ilişkin gerçeğe yakın bir modelleme sunulması, kuşkusuz tıp bilimi içinyeterli değildir. Hekime model üzerinde işaretlemeler yapabilme, modeli üç boyutlu ortamdataşıyabilme, eksenler etrafında döndürebilme gibi ek olanaklar da sunulabilmelidir. Bu amaçlaoluşturulan model, iki boyutlu ortamda hekime sunularak hekimin model ile ilgili birtakımişlemleri yapabilmesi ve sonuçları modele aktarabilmesi sağlanmıştır.Bu tezde insan beynine ait manyetik rezonans görüntüleri kullanılarak insan beyninin birmodeli oluşturulmuş ve model üzerinde tanı koyma imkanı sunulmuştur. Bilişimteknolojisinin sunduğu faydalar ile hekimlerin bilgi, uzmanlık ve deneyimleri bir aradakullanılarak cerrahi uygulamalardaki hata olasılıklarının en aza indirgenmesi ve tıpta niteliklihizmetlerin sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Three dimensional modelling is used in many fields such as medicine, civil engineering, buildfairs, turism and design. Recent developments in information technology encourage computerusing in medicine and provide new chances and user friendly tools. Without any surgeryoperations, internal organs can be modeled and doctors can study with virtual models. All ofthese developments minimize surgery mistakes and provide high quality. Medicine is aboutpeople health and lives, so these are veriy important developments for humanity.There are very methods for three dimensional modelling. One of these is voxel-basedmethods. Voxel-based methods provide good solutions for the objects which have not definiteedges and have important aknowledge in their volumes. The most important disadvantage ofvoxel-based methods is registration. Voxels present volumetric data. They have not onlyvertices and surfaces, but also have very important knowledge in their volumes. But thisincrease the data which must be recorded. In this thesis, a new method is introduced foravoiding the disadvantages.Provide a very realy model of internal organs is not enough for medicine. Doctors shouldmake signs on the model, transport the model in three dimensional enviroment and rotate themodel. For these reason, model viewed in two dimensional enviroment for doctor tomaterialize some operations. Diagnises transported to thre dimensional enviroment andprovide better views of organs.In these thesis, a brain model was constructed by using brain MR images. The advantages ofinformation technology combine with expertise, information and experiments.