Statik deformasyon analizinin güvenilirliğinin yatay kontrol ağlarında araştırılması
Investigation of reliability of static deformation analysis for horizontal control networks
- Tez No: 182884
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Klasik Deformasyon Analizi, Statik Model, Güvenilirlik, OrtalamaBaşarı Oranı, Simülasyon, Homoskadastik, Heteroskadastik, Conventional Deformation Analysis Method, Static Model, Reliability, MeanSuccess Rate, Simulation, Homoscedastisity, Heteroscedasticity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Deformasyon analizi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliğindeki önemli konulardan biridir.Deformasyon analizinde, bağıl ve mutlak deformasyon izleme ağı olmak üzere iki tür ağvardır. Bu çalışmada, Monte Carlo simülasyon yöntemi kullanılarak bağıl ve mutlak ağtasarımının, klasik deformasyon analizindeki güvenilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla çoksayıda farklı örnek küme oluşturulmuştur. Bu yöntemlerin güvenilirliği Ortalama Başarı Oranı(OBO) ile ölçülmüştür. Bağıl ve mutlak model için, klasik deformasyon analiziningüvenilirliğinin nokta ve ölçü sayısına, yer değiştirmenin büyüklüğüne, yer değiştirmenintürüne, yer değiştiren nokta sayısına göre nasıl değiştiğini belirlemek amacıyla bağıl vemutlak model için ayrı ayrı dört farklı ağ kurulmuştur. Yöntemin OBO' su serbestlik derecesive yer değiştirmenin büyüklüğü arttığı zaman artmakta, ağdaki nokta sayısı ve yer değiştirennokta sayısı arttığı zaman azalmaktadır. Bu ağlar heteroskadastik ve homoskadastik yataykontrol ağı olarak oluşturulmuşlardır. Rasgele gözlem hataları bağımsız, aynı varyanslı veaynı bir dağılımdan geliyorlarsa bu stokastik model homoskadastik olarak adlandırılır. Fakatrasgele gözlem hataları varyansın belli bir parametreye göre değiştiği dağılımdan geliyorsa bustokastik model heteroskadastik olarak adlandırılır. Homoskadastik modeldeki ağlarıngüvenilirlikleri, heteroskadastik olanlara göre daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
Deformation analysis is one of the most interest areas in the survey engineering. There aretwo kinds of network in deformation analysis, relative monitoring network and absolutemonitoring network. In this study, we investigate reliability of both relative and absolutedeformation networks with the conventional deformation analysis techniques using MonteCarlo method. For this aim we have simulated many different working samples. Thereliability of these techniques is measured by Mean Success Rate (MSR). Firstly, fourdifferent horizontal control networks are simulated for relative and absolute networks toinvestigate how the reliability of the method changes depending on the number of points andobservations, the magnitude of the displacements, kind of the displacements and the numberof the displaced points. The MSRs are computed in a given displacement interval for a certainnumber of displaced points. The MSRs of the method increase when the degrees of freedomand the magnitude of displacement are increased. They decrease when the number of thedisplaced points and the number of points are increased. In addition, the heteroscedastic andhomoscedastic horizontal control networks are also simulated. If random errors have acommon variance and they are independent and identically distributed, the model is calledhomoscedastic. In cases where the random errors' variances may vary depending on aparameter, the model is called heteroscedastic. If the model is homoscedastic, the reliability ofthe method increases respect to the ones of the heteroscedastic models.