Van kedilerinde articulatio genus'un bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme ile morfolojik olarak incelenmesi
Morphological investigation of the articulatio genus with computed tomography and magnetic resonance imaging in van cats
  1. Tez No: 677430
  2. Yazar: SÜLEYMAN DURSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Veteriner Hekimliği, Anatomy, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Articulatio genus, Bilgisayarlı tomografi, Manyetik rezonans görüntüleme, Üç boyutlu rekonstrüksiyon, Van Kedisi, Articulatio genus, Computed tomography, Magnetic resonance imaging, Three-dimensional reconstruction, Van cat
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, son yıllarda eşsiz fiziksel özellikleriyle dünya çapında oldukça büyük bir ilgi toplayan Van Kedilerinde diz eklemine ait Manyetik Rezonans (MR) görüntülerinin morfolojik özelliklerini analiz etmek, bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinin ise üç boyutlu rekonstrüksiyonunu yapmak, osteometrik ölçülerini elde etmek, bu ölçüm değerlerinin hem seksüel dimorfizm hem de homotipik varyasyonlar bakımında istatistiksel olarak biyometrik farklılıklarını belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada her iki cinsiyetten toplam 16 adet erişkin Van Kedisi kullanıldı. Ketamin-xylazin kombinasyonu ile anesteziye alınan kedilerin diz eklemleri MR ve BT cihazı ile taranarak görüntüleri elde edildi. BT görüntüleri kullanılarak MIMICS 20.1 (The Materialise Group, Leuven, Belgium) programı aracılığıyla diz eklemine ait kemiksel yapıların üç boyutlu rekonstrüksiyonları gerçekleştirildi. Daha sonra bu kemiksel yapıların osteometrik ölçümleri hesaplandı ve istatistiki analizi yapıldı. MR görüntüleme kullanılarak diz eklemine ait T1 ağırlıklı sagittal, T2 ağırlıklı coronal ve Proton dansite (PD) ağırlıklı yağ baskılı (Fs: Fat-suppressed) sagittal düzlemlerden elde edilen görüntülerdeki kemiksel ve yumuşak yapıların morfolojik özelliklerinin evcil kedilerle uyumlu olduğu görüldü. Osteometrik ölçüm değerlerine cinsiyetler açısından bakıldığında, Van Kedilerinde femur'un distal 1/3'üne ve tibia'nın proximal 1/3'üne ait kemiksel yapılara, Os sesamoideum m. gastrocnemius lateralis ve medialis'e, Os sesamoideum poplitei'ye (sağ taraf Os sesamoideum poplitei genişlik ölçümü hariç) ve Patella'ya ait osteometrik ölçüm değerlerinin tamamının erkek kedilerde dişi kedilere göre daha yüksek olduğu gözlendi. Genel olarak, osteometrik ölçüm değerleri ile yaş ve vücut ağırlığı arasında çoğunlukla pozitif yönlü korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, Van Kedilerinde diz eklemine ait kemiksel yapıların biyometrik değerlerinin istatistiksel olarak cinsiyetler arasındaki farklılıkları BT ve üç boyutlu modelleme programı kullanılarak incelendi. Ayrıca, manyetik rezonans görüntüleme kullanılarak diz eklemindeki anatomik yapılar morfolojik özellikleri bakımından analiz edildi. Çalışmadan elde edilen verilerin, Van Kedisi'nde diz eklemi ile ilgili anatomi eğitimi başta olmak üzere, patoloji, cerrahi, ortopedi gibi çeşitli bilim dallarının yanı sıra klinik uygulama alanlarında veteriner hekimlere faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to analyze the morphological features of Magnetic Resonance (MR) images of the knee joint in Van cats, which have attracted worldwide attention with their unique physical properties in recent years, to make three-dimensional reconstructions of computed tomography (CT) images, to obtain osteometric measurements, and to determine the statistically biometric differences of these measurement values in terms of both sexual dimorphism and homotypic variations. A total of 16 adult Van Cats of both sexes were used in the study. The images of the knee joints of the cats, which were anesthetized with a ketamine-xylazine combination, were obtained by scanning with MR and CT devices. Three-dimensional reconstructions of the bony structures in the knee joint were performed with the MIMICS 20.1 (The Materialise Group, Leuven, Belgium) program using CT images. Then, the osteometric measurements of these bony structures were calculated and their statistical analyzes were carried out. Morphological features of the bony and soft structures in the images obtained from T1-weighted sagittal, T2-weighted coronal, and Proton-density (PD)-weighted fat-suppressed (Fs: Fat-suppressed) sagittal planes of the knee joint were seen to be compatible with domestic cats using MR imaging. When the osteometric measurement values were inspected in terms of genders, It was observed that all osteometric measurement values of the bony structures in the distal 1/3 of the femur and the proximal 1/3 of the tibia, the os sesamoideum m. gastrocnemius lateralis and medialis, the os sesamoideum poplitei (except right side os sesamoideum poplitei width measurement), and the patella in Van cats were higher in male cats than in female cats. In general, it was determined that there was mostly a positive correlation between osteometric measurement values with age and body weight. In conclusion, the statistical differences between the sexes of the biometric values of the bony structures in the knee joint of the Van cats were examined using BT and a three-dimensional modeling program. In addition, anatomical structures in the knee joint were analyzed in terms of morphological features using magnetic resonance imaging. It is thought that the data obtained from the study will be useful to veterinarians in clinical practice areas as well as in various branches of science such as pathology, surgery, orthopedics, especially anatomy education related to the knee joint in Van cats.