Soğanlı bitkilerde bazı topraksız tarım sistemlerinin kullanım olanakları
Possibilities of using some soilless culture systems in bulbous plants
- Tez No: 182893
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kardelen, Galanthus elwesii, Adıyaman Lalesi, Fritillaria persica, Topraksız Tarım, Ortam, Dilimleme, İkişerliPullama, Göbek Çıkarma, Snowdrop, Galanthus elwesii, Fritillaria, Fritillariapersica, Soilless Culture, Substrate, Chipping, Twin scaling, Scooping
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Adıyaman Lalesinde farklı soğan çevre büyüklüklerinin bitkigelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan çalışmada,Adıyaman Lalesi soğanları perlit ortamında yetiştirilmiştir. Soğançevre büyüklüğünün artışı; gövde çapı, gövde sayısı, gövde boyu veçiçek uzunluğunu arttırmıştır.Kardelen ve Adıyaman Lalesinde farklı ortamların (perlit,zeolit, pomza, kum, torf, Hindistan cevizi lifi, talaş) bitki gelişimi,soğan çevre büyüklüğü ve yavru oranı üzerine etkilerininaraştırıldığı çalışmalarda; Adıyaman Lalesinde en yüksek soğan çapıHindistan cevizi lifi (6.8 cm) ve torf (6.3 cm) ortamlarından eldeedilmiştir. Kardelende de en yüksek soğan çapı Hindistan cevizi lifi (1.6cm) ve torf (1.5 cm) ortamlarından elde edilmiştir.Kardelen soğanlarının vejetatif yöntemlerle üretim olanaklarınınaraştırıldığı denemede; kontrol uygulamasında soğanlara bölme işlemiuygulanmamış, diğer soğanlarda dörde dilimleme, sekize dilimleme, ikişerlipullarına ayırma ve yarıya bölme göbek çıkarma uygulamaları yapılmıştır.Soğancık oluşumu, ?25-30 mm çap sekize bölme? ve ?25-30 mm çapsekize bölme ikiz pul? uygulamalarında % 98.3 bulunmuştur. Dikilen soğanparçalarından bir yıllık bir dönemin sonunda en yüksek soğan çapı (1.6 cm)?25-30 mm çap sekize bölme? uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bulbs of Fritillaria persica were planted in perlite to study theeffect of bulb circumference on plant growth. There was an increasein stem diameter, stem number, stem length and flower length withthe increase of bulb circumference.Bulbs of Galanthus elwesii hook. and Fritillaria persica wereplanted in seven different substrates (perlite, zeolite, pumice, sand,peat, coco peat and bark) to investigate the effect of these media onplant growth, bulb diameter, bulb weight and daugther bulb ratio. InFritillaria persica the highest bulb diameter was obtained in cocopeat(6.8 cm) and peat (6.3 cm). In Galanthus elwesii hook. the highest bulbdiameter was obtained in cocopeat (1.6 cm) and peat (1.5 cm).Galanthus elwesii hook. were used to study the possibility of itsvegetative propagation. Division was not applied in control bulbs. In the rest ofbulbs the following treatments were applied: division into 4 and 8 segments(chipping), twin scaling and scooping. Bulbils formation was 98.3 % for 25-30 mm diameter bulbs cut into 1/8 and 1/8 with two scales. According to thediameter of bulbs harvested after one year's growth, the best result was obtainedfrom 25-30 mm diameter bulbs cut into 1/8 chips (1.6 cm).