Removal of boron from seawater by ion exchane and membrane processes
İyon değiştirme ve membran proseslerle deniz suyundan bor giderilmesi
  1. Tez No: 182906
  2. Yazar: SARPER SARP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NALAN KABAY, PROF. DR. MİTHAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, desalinasyon, iyon değiştirme, membranfiltrasyonu, hibrit proses, Boron, desalination, ion exchange-membrane filtration, hybrid process
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Ters ozmoz desalinasyon prosesi, deniz suyundan içme suyuüretmek için güvenilir ve etkin bir yöntemdir. Dünya Sağlık Örgütü'nünbelirlediği düzenlemelere göre, içme suyundaki bor konsantrasyonu 0.5mg/L yi geçmemelidir. Bu değer hali hazırda işletilmekte olan ters ozmoztesisleri için ulaşılması çok zor bir değerdir. Bu yüzden daha etkin boruzaklaştırma teknolojileri geliştirilmelidirBu çalışmada, borun farklı çözeltilerden (model deniz suyu,içerisine H3BO3 eklenmiş, doğal deniz suyundan elde edilmiş ters ozmozçıkış suyu, model ters ozmoz çıkış suyu, 1.5 mg B/L ve 5 mg B/Lderişiminde standart bor çözeltileri), şelatlayıcı, ticari reçineler (DiaionCRB 02 ve Dowex-XUS 43594.00) yardımıyla uzaklaştırılmasıincelenmiştir.Çalışmalar; kesikli, sürekli ve iyon değiştirme-membranfiltrasyon hibrit olmak üzere üç farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmalarda, optimum reçine miktarı, kinetik testler ve kolonsorpsiyon-sıyırma çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilenverilerle;• Tanecik boyutunun bor uzaklaştırma üzerine etkisi (0.355-0.500mm ve 45-125 µm),• Adsorpsiyon izotermleri (Freundlich ve Langmuir),• Reçinelerin kinetik performansları,• Çözelti konsantrasyonun, reçinelerin kinetik performanslarınaetkisi,• Çözeltideki tuz bileşiminin reçinenin kinetik ve kolonperformansına etkisi• İyon değiştirme kinetik basamakları,• İyon değiştirme hızı tayin basamakları (Sonsuz Çözelti Hacmi veReaksiyona Girmemiş Çekirdek Modelleri)• Akış hızının salıverme kapasitesine etkisi,incelenmiştir. Bu çalışmaların ışığında iyon değiştirme-membranfiltrasyon hibrit proses denemeleri yapılmış ve bu yöntemle sürekli veetkin bir bor uzaklaştırması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Reverse osmosis (RO) membrane desalination process is anefficient and reliable technology for the production of drinking waterfrom seawater. According to the WHO regulations, the boronconcentration should be lower than 0.5 mg/L in drinking water. In theliterature it was reported that, the concentration limit of boron in drinkingwater is very low for conventional reverse osmosis desalination plantsequipped with commercially available membranes. Therefore, moreefficient separation technologies are needed for boron removal.In this study, removal of boron from different solutions (modelseawater, H3BO3 added natural seawater RO permeate, model ROpermeate, standard solutions of 1.5 mg B/L and 5 mg B/L solutions) withtwo commercial chelating resins (Diaion CRB 02 and Dowex-XUS43594.00) was studied.Experiments were performed with tree different methods; batchstudies, column mode sorption-elution studies and sorption-membranefiltration hybrid studies.According to these studies:• Effect of particle sizes on boron removal (0.355-0.500 mm ve 45-125 µm),• Adsorption isotherms (Freundlich and Langmuir),• Kinetic performances of the resins,• Effect of the boron concentration on kinetic performances ofresins,• Effect of salt composition of the solution on kinetic and columnperformances of resins,• Sorption kinetic orders,• Rate determining steps of the sorption (Infinite Solution andUnreacted Core Models)• Effect of SV (space velocity) on breakthrough capacitieswere investigated. Efficient and continuous boron removal was achievedby hybrid process with the guiding of the obtained results.