Desalination by reverse osmosis (RO) and boron removal from seawater reverse osmosis (SWRO) permeate
Ters ozmos yöntemi ile deniz suyundan tatlı su üretimi ve deniz suyu ters ozmos süzüntüsünden bor giderilmesi
- Tez No: 255790
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT YÜKSEL, PROF. DR. NALAN KABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bor, desalinasyon, hibrit proses, iyon değiştirme-membran filtrasyonu, ters osmoz, Boron, desalination, hybrid process, ion exchange-membrane filtration, reverse osmosis
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Deniz suyundan tatlı su üretimi için en yaygın kullanılan yöntem, ters ozmos (RO) yöntemidir. Deniz suyundaki bor derişimi 4-5 mg/L düzeyindedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği düzenlemelere göre, içme sularında izin verilen en yüksek bor derişimi 0.3 mg/L düzeyindedir. Sulama sularında ise bor derişimi 1 mg/L'nin üzerinde olduğunda bor, bazı bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği bu değer, hali hazırda işletilmekte olan ters ozmoz tesisleri için ulaşılması çok zor bir değerdir. Bu yüzden daha etkin bor uzaklaştırma teknolojileri geliştirilmelidir.Bu çalışmada, İzmir-Urla'da kurulmuş olan ters ozmos sistemiyle deniz suyundan üretilen tatlı suda bor düzeyi incelenmiştir. Ters ozmos süzüntüsündeki bor derişimine etki eden parametreler olarak;?Besleme deniz suyu sıcaklığı?Uygulanan işletme basıncı?Membran konfigürasyon tipi?Membran tipi?Besleme deniz suyu pH'sıincelenmiştir.Bu çalışmada, ayrıca deniz suyundan üretilen tatlı sudan borun ticari reçine ve fiber adsorbanlar (Dowex-XUS 43594.00 ve SMOPEX 248V) yardımıyla uzaklaştırılması incelenmiştir.Çalışmalar; kesikli, sürekli ve iyon değiştirme-membran filtrasyon hibrit olmak üzere üç farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir.Bu çalışmaların ışığında iyon değiştirme-membran filtrasyon hibrit proses denemeleri yapılmış, optimum çalışma koşulları tespit edilmiş ve bu yöntemle sürekli ve etkin bir şekilde bor uzaklaştırması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most widely used desalination method in order to produce potable water from seawater is reverse osmosis (RO). Boron concentration in seawater is generally in the range 4-5 mg/L whilst maximum permitted level in drinking water is 0.3 mg/L. The growth of some plants can be badly affected when the concentration of boron in irrigation water is above the level of 1 mg/L.It was reported that the concentration limit of boron in drinking water is very low for present reverse osmosis desalination plants equipped with commercially available membranes. Therefore, more efficient separation technologies are still needed for boron removal.In this study, level of boron concentration was checked in potable water produced from seawater by reverse osmosis system which was established in İzmir-Urla region in Turkey. The parameters investigated affecting the concentration of boron in the permeate can be listed as follows:?Temperature of feed water?Applied pressure?Membrane configuration?Type of membranes?pH of feed waterIn this study, removal of boron from reverse osmosis permeate by some commercial resin and fiber adsorbents (Dowex-XUS 43594.00 and SMOPEX 248V) was also investigated.Studies were performed in three different modes as batch, column mode, and sorption-membrane filtration hybrid method.In light of these studies, sorption-membrane filtration hybrid tests were performed to determine optimum operating conditions, and eventually, boron was effectively removed by this method.