Mersin bitkisinin (Myrtus communis L. ) yaprak, meyve ve taze dallarının aroma bileşenleri ve yaprak uçucu yağ ve ekstraktlarının antibakteriyal etkisinin belirlenmesi
Determination of the essential oils of leaves, fruits and fresh stems of myrtl plant (Myrtus communis L. ) and antibacterial activity of extracts and essential oils of the leaves
- Tez No: 183043
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mersin, Myrtus communis L. uçucu yağ, ekstrakt, antibakteriyaletki, Myrtl, Myrtus communis L. Myrtaceae, essential oil, extract, antibacterial effect
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZYüksek Lisans TeziMERSİN BİTKİSİNİN (MYRTUS COMMUNİS L.) YAPRAK, MEYVEVE TAZE DALLARININ AROMA BİLEŞENLERİ VE YAPRAK UÇUCUYAĞ VE EKSTRAKTLARININ ANTİBAKTERİYAL ETKİSİNİNBELİRLENMESİBekir UYARSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. M. Musa ÖZCAN2006, 33 sayfaJüri: Prof. Dr. M. Musa ÖZCAN (Danışman)Doç. Dr. Hüseyin DURANYar. Doç. Dr. Nuh BOYRAZSiyah ve beyaz mersin bitkisinin yaprak, sap ve meyvelerinden elde edilenuçucu yağların bileşenleri incelenmiştir. Yapılan analizlere göre siyah mersine ait sap,ve meyve, beyaz mersine ait yaprak, sap ve meyvelerine ait uçucu yağların dominantbileşeni limonène (tr)+1,8-sineol iken, siyah mersin yapraklarında p-simentr+limonen t + 1,8-sineol tespit edilmiştir. Siyah mersin'in her üç kısmında myrtenoltespit edilmiş olup, miktarları % 7,64 ile 15,35 arasında değişmiştir. α-Pinen her ikiçeşidin organlarında yüksek oranda tespit edilmiş olup, oranları % 8,55 ile %25,02arasında değişirken beyaz mersinin yaprak ve meyvesindeki miktarı diğerine göreyüksek çıkmıştır. Ayrıca siyah ve beyaz mersin (Myrtus communis L.) bitkisininyapraklarından elde edilen ekstraktların ve uçucu yağların antibakteriyel özellikleriincelenmiştir. Yapılan çalışmalarda beyaz mersin yapraklarının metanol ekstraktınınbakteriler üzerinde istatistiki olarak önemli bir etkisinin olmadığı görülürken diğerekstraktların ise %5 konsantrasyonlarda daha etkili oldukları belirlenmiştir. Uçucuyağların antibakteriyel etkileri ise oldukça düşük olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsC ThesisDETERMINATION OF THE ESSENTIAL OILS OF LEAVES, FRUITSAND FRESH STEMS OF MYRTL PLANT (MYRTUS COMMUNİS L.) ANDANTIBACTERIAL ACTIVITY OF EXTRACTS AND ESSENTIAL OILS OFTHE LEAVESBekir UYARGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. M. Musa ÖZCAN2006, 33 pagesJüri: Prof. Dr. M. Musa ÖZCAN (Supervisor)Doç. Dr. Hüseyin DURANYar. Doç. Dr. Nuh BOYRAZThe essential oil composition of the leave, stem and fruits of the myrtl wereanalysed. While limonène (tr)+1,8-cinéol was the main component of stem and fruitof black myrtl and the leaves and stem and fruits of the white myrtl, p-cymènetr+limonène t + cinéol-1,8 was the main component of leaves of the black myrtl.Myrtenol was detected in all analysed parts of the myrtle betweed 7,64 %- 15,35 %.α- pinene was detected in both black and white myrtl parts between 8,55 % and 25,02% and also it was in higher amounts in the white myrtle leaves and fruits with respectto the black myrtles? parts. Antibacterial activities of extracts and essential oils ofblack and white myrtl leaves were also evaluated. Methanol extracts was not effectiveon bacteries according to the statistic results. The 5 % concentration of the otherextracts were effective. The antibacterial activity of the essential oils were very low.