Türkiye'deki şekerpancarı politikaları ve üreticiye yansımaları; Konya ili Çumra ilçesi örneği
The policy of sugarbeet production and impact of that for farmers in Turkey; Case study of Çumra-Konya
  1. Tez No: 183049
  2. Yazar: ENDER KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker, şekerpancarı, şeker politikaları, refah analizi, Sugar, sugarbeet, sugar policy analysis, welfare analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTÜRK YE' DEK ŞEKERPANCARI POL T KALARI VE ÜRET C YEYANSIMALARI; KONYA L ÇUMRA LÇES ÖRNEĞ .Ender KAYASelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarım Ekonomisi Ana Bilim DalıDanışman : Yrd. Doç. Dr. Mithat D REK2006, 90 sayfaJüri : Prof. Dr. Cennet OĞUZDoç. Dr. Kenan PEKERYrd. Doç Dr. Mithat D REKBu çalışma, Türkiye'deki şekerpancarı politikaları ve üreticiye yansımaları;Konya ili Çumra ilçesi örneği ile tarımsal destekleme sonucu ortaya çıkan, üretici vetüketici arasındaki transferlerin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bunun tespitedilmesi için refah analizi metodu kullanılmıştır. Elde edilen veriler 2001 ve 2005yıllarına aittir.ncelenen işletmelerde, ortalama arazi genişliği 137,77 da olup bunun %66,12'si mülk, %29,94'ü kiraya tutulan, %3,93'ü ise ortakçılıkla işletilen araziniteliğindedir. Şekerpancarı üreticisine devletçe verilen asıl desteklemeyi tespitedebilmek için referans (dünya) fiyatlarını kullanma yerine üreticiye yapılan diğerdestekleri tespit eden yöntem ile 2005 yıllında Türkiye'de 440 milyon dolarlıktransfer yapıldığı tespit edilmiştir. Çumra yöresinde, 2004-2005 yılları arasındaşekerpancarı üreticilerine yaklaşık 19 ile 20 milyon dolar destek sağlandığı tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE POLICY OF SUGARBEET PRODUCTION AND IMPACT OF THATFOR FARMERS IN TURKEY; CASE STUDY OF ÇUMRA - KONYA .Ender KAYASelçuk University Graduate School of Naturaland Applied Sciences Department of Agricultural EconomicsSupervisor : Assist.Prof.Dr.Mithat D REK2006, 90 PagesJury: Prof.Dr. Cennet OĞUZAssoc.Prof. Dr. Kenan PEKERAssist.Prof.Dr.Mithat D REKIn this study was done with the aim of searching of policies carried out onsugar beet in Turkey and its reflections to the producers and searching of producerand consumer transfers coming out as a result of samples of Çumra region in Konyaand agricultural support.The welfare analysis method was used to be fixatedthat.The obtained data belong to the 2001 and 2005 years.In the investigated administrations, average field wideness is 137,77 and %66,12 of this field is the property,% 29,94 of this is the hired field and % 3,93 of thisis run with communal.About 19 and 20 million dollar aid given to the producers inÇumara region in Konya between 2004-2005 years is fixated with the method offixating other supports given to the producers instead of using reference (world)prices to fixate the real support given by government to the sugar beet producers.