Konya'da yeşil alan tesisinde kullanılan bazı tohumların tohumluk özelliklerinin belirlenmesi
To identify some seeds being grain which have been used to plant green area in Konya
- Tez No: 183048
- Danışmanlar: PROF.DR. MEVLÜT MÜLAYİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yeşil alan, çim bitkisi tohumları, tohumluk değeri, fiziki analiz, çimlenme testi, sertifikalı tohum, fiyat analizi, green area, grass plant seeds, quality of being seeds, physical analysis, germination test, certificated seed
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZYüksek Lisans TeziKONYA'DA YEŞ L ALAN TES S NDE KULLANILAN BAZI TOHUMLARINTOHUMLUK ÖZELL KLER N N BEL RLENMESAtilla MUTLUSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüTarla Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Mevlüt MÜLAY M2006, 66 SayfaJüri: Prof.Dr. Mevlüt MÜLAY MYrd.Doç.Dr. Ahmet TAMKOÇYrd.Doç.Dr. Ramazan ACARBu araştırma Konya' da yeşil alan tesisinde kullanılan bazı buğdaygil ve baklagil çimbitkilerinden Agrostis tenuis, Festuca rubra, Lolium perenne, Poa pratensis ve Trifoliumpratense' nin farklı çeşitlerinden piyasadan temin edilen 16 adet tohumun OECD, AB veTK B Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Tohumluk Standartları veUygulama Esaslarında belirtilen standartlara uygun olup olmadığının tespiti için tohumlukdeğerleri analizleri yapılmıştır. Sertifikalı tohum olarak satılan bu tohumlukların etiketlerindebelirtilen özellikleri taşıyıp taşımadıkları belirlenmiştir. Tohumlukların piyasa satış fiyatlarıalınarak araştırmada elde edilen tohumluk değerleri ile birim alana gerekli canlı tohummiktarına göre her türe ait tohumların kendi aralarında tohumluk değerleri ve piyasa satışfiyatları kıyaslaması ile satış fiyatlarının tohumluk özelliklerine göre kullanıcı açısındanuygunluğu ortaya konulmaya çalışılmıştır.Araştırma ile tohumluklardan Agrostis tenuis için bin dane ağırlığı ortalama 0.075 g,safiyeti % 94 ve çimlenme % 77.5 bulunmuştur. F. rubra var. commutata varyetesi içinsırasıyla 1.015 g, % 88.5 ve % 81, F. rubra var. rubra çeşitlerinde 1.068 g, % 89.8 ve % 88,Lolium perenne türlerinde ise sırasıyla; 2.317 g, % 84.7 ve çimlenme % 94.3, Poa pratensistürlerinde 0.327 g, % 97 ve % 80.3, Trifolium pratense' de ise 1.750 g, % 94 ve çimlenme %92 sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tespit edilen safiyet ve çimlenmedeğerleri ile istenilenler arasında yetiştirme ve tohum özellikleri ile fiyatlar arasında serbestpiyasa ekonomisinden kaynaklanan farklılıklar görülmüştür.Çim tohumu kullanıcılarının birçoğu diğer alışverişlerde olduğu gibi kalite özellikleriyönüyle yüksek olanı almak yerine, ucuz olana yönelmektedir. Bu nedenle özellikle verim vekalitenin çok önemli olduğu yeşil alan oluşumu için çim tohumluk alımlarının tohumlukkullanım değerlerine göre yapılması, en çok kullanıcı olan resmi kurum ve belediyelerinihalelerinde bu hususu ön şart olarak koymaları önemli bir gelişme olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTO IDENTIFY SOME SEEDS BEING GRAIN WHICH HAVE BEEN USED TO PLANTGREEN AREA IN KONYAAtilla MUTLUSelcuk University Institute of Science Department of the Field PlantsSupervisor: Prof. Dr. Mevlut MULAYIM2006, 66 pagesJury : Prof.Dr.Mevlüt MÜLAY M AsistProf.Dr. Ahmet TAMKOÇ Asist Prof.Dr.Ramazan ACARThis research investigates Agrostis tenuis, Festuca rubra, Lolium perenne L. Poapratensis and Trifolium pratense that are grass plants from wheat family, leguminasae whichare used to plant green lands and their seeds which are used in the green lands plant marketsin Konya, to determine whether they are suitable with the source of the Standardisation ofOECD and European Union and the Centre of the Union Certification Department SeedsStandardisation and their implementation principles, the quality of seeds and their physicalanalysis are made, and the test of germination have been made and their controls are madewhether they are convenient to the values which is shown in their labels as they are sold bycertificated seeds. At the end comparisons of their market prices and values of being seeds aremade according to correlation analysis method. Consequently with this research aimed toclarify suitability of seeds for users whether the seeds are qualified seeds after thiscomparison.By research had reached results at the part belong for the kind of seed Agrostis tenuishad 0.075 g, average weight, % 94 purity and % 77.5 germination and It had reached for thevaryete F.rubra var. commutata 1.015 g average weight, % 88.5 purity, % 81, kinds ofF.rubra var. rubra 1.068 g average weight, % 89.9 purity, % 88 germination, kinds ofLolium perenne sequantially 2.317 g, % 84.7 and % 94.3 germination. In kinds of Poapratensis 0.327 g, % 97, % 80.3 as for as for Trifolium pratense 1.750 g, % 94 and ve % 92germination.According to the result of the research, differences are seen between purity, the rate ofgermination and prices owing to the free market economy policies. Most of the citizens whoare using germination seeds prefer to get cheap one rather than getting high quality as theyused to do in their other shopping. In that respect, as it is seen that especially as the qualityand efficiency are very important in green lands, the quality and efficiency should have beenrequired instead the price but unfortunately the price comes first and the shopping are madeaccording to the less priced goods.