Konya bölgesinde döküm sanayinin durumu ve tarım makinelerinde kullanılan döküm parçaların standartlara uygunluğunun belirlenmesi
Determination of compatibility of casting parts used in agricultural machinery to standars and conditions of foundry industry in Konya region
  1. Tez No: 183051
  2. Yazar: ÜMİT KAVAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAYDAR HACISEFEROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Döküm işletmeleri, Pik döküm, Döküm standartlarıi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKONYA BÖLGES NDE DÖKÜM SANAY N N DURUMU VETARIM MAK NELER NDE KULLANILAN DÖKÜM PARÇALARINSTANDARTLARA UYGUNLUĞUNUN BEL RLENMESÜmit KAVAKLISelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makineleri Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARI2006, 69 SayfaJüriProf. Dr. Fikret DEM RDoç. Dr. Cevat AYDINDoç.Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARI (Danışman)Bu çalışmada Konya bölgesinde döküm sanayinin durumu ve tarımmakinelerinde kullanılan döküm parçaların standartlara uygunluğunun belirlenmesiamaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, döküm firmalarının %58,33' ününkapasitesinin 500 ton/yıl olduğu, %55,56' sının 500-1000 m2 kapalı alana sahipolduğu, %47,22' sinin 10 ile 20 arasında kişi çalıştırdığı, % 48' e yakınının hiçtekniker veya mühendis çalıştırmadığı, % 90'nından fazlasının döküm işlemi içinkum kalıba döküm yöntemini kullandığı ve bu yöntem ile toplam döküm miktarının%15' inin muhtelif tarım makine parçalarına ait olduğu, kendi bünyesinde %13,89'unun AR-GE birimine sahip olduğu ve %91,67' si işletmeyi genişletmeyidüşündüğünü saptanmıştır.Yapılan analiz ve deneyler değerlendirildiğinde, döküm parçaların karbon vesilisyum değerlerinin, TS ve ASTM standartları içinde bulunduğu, mangan, fosfor vekükürt değerlerinin standartlarda belirtilen alt sınırların, altında olduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISDETERMINATION OF COMPATIBILITY OFCASTING PARTS USED IN AGRICULTURAL MACHINERY TOSTANDARS ANDCONDITIONS OF FOUNDRY INDUSTRY IN KONYA REGIONÜmit KAVAKLISelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor : Assoc.Prof.Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARI2006, 69 PageJury :Prof. Dr. Fikret DEM RAssoc.Prof.Dr. Cevat AYDINAssoc.Prof.Dr. Haydar HACISEFEROĞULLARI (Supervisor)In this study, it is aimed to determine the compatibility of cast iron parts used inagricultural machinery to the standards and conditions of foundry industry in Konya region.At the end of the study the following statistical data were found. The capacity of 58.33% ofthe foundry industry was 500t/year. 55.56% of the foundry industry has a closed area ofmore than 500-1000 m2. 47.22% of them has employed from 10 to 20 employees. Up to 48%of them have employed no technician or engineer. 90% of them used foundry sand methodfor casting process and 15% of the total casting belongs to various machinery parts. 13.89%of them have their own R&D unit in them. 91.67% of them plan to expand their business.After assessments of the analysis and experiments it was found that carbon siliconvalues of the cast parts were within the limits of TS and ASTM standards but those at ofmagnesium, phosphate and sulfur were under the lower limits of the standards.Key Words; Casting processes, cast iron, casting standarsii