Yoğun dalga boyunu bölerek çoğullama (DWDM) sistemlerinde yeni anahtarlama teknikleri ve ilgili simülasyonlar
New switching techniques and simulations about them in dense wavelength division multiplexing (DWDM) systems
  1. Tez No: 183052
  2. Yazar: ŞENOL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DWDM, YEM, Sıvı kristal, Optik anahtar, Franz Keldyshetkisi, DWDM, AEM, Liquid crystal, Optic switch, Franz-Keldysh effect
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalışmasında, optik iletimdeki kapasite artışında önemli bir yeri olanyoğun dalga boyunu bölerek çoğullama sistemleri (DWDM) ve bu sistemler üzerindekullanılan sıvı kristal (LC) prensibi ile çalışan optik anahtarlar incelenmiştir. LCmodelleri ile ilgili ölçüm sonuçları teorik değerlerle karşılaştırılmıştır. Bunu takiben,kolay temin edilebilme ve ekonomik oluşları gibi bazı özelliklerinden dolayı, YutucuElektro Modülatörlerin (YEM), optik anahtarlama olarak bu sistemlerde nasılkullanılacağı üzerinde durulmuş ve ilgili grafik çizimleri yapılmıştır.Ayrıca değişik anahtarlama taslakları uygulanarak, kullanılan YEM'lerdekisınırlamaların aşılmasına çalışılmıştır. Anahtarlama yapılarının daha da geliştirilmesiamacıyla, değişik anahtarlama elemanları ile kademelendirilmesi ve kontrolünündeğiştirilmesi üzerinde durulmuştur. Yutma etkisi olarak elektro yutmanın dışında,çapraz kazanç modülasyonu (ÇKM) ile yutucu çapraz modülasyon da (YÇM)kullanılmıştır. Optik anahtarlamada, önemli bir ölçüt olan anahtarlama penceresitanımlamalarında Gauss fonksiyonu benimsenmiş, benzetimler için ise Matlabprogramlama dili kullanılmıştır. ncelenen anahtarlama modellerinin karşılaştırılmasıve yapılan çizimler sonucunda; en kısa anahtarlama penceresi ve en yüksek kontrastdeğerleri ile kendinden kademeli YEM'lerin, optik anahtarlama için en uygunözelliklere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the dense wavelength division multiplexing systems (DWDM)which play an important role in increasing the capacity of optic transmission andoptic switches working with the principle of Liquid Crystal (LC) employed in thesystems have been examined. The measured results related with LC models havebeen compared with the theoretical values. Following this, the absorption electromodulators (AEM) as optic switches in the appropriate systems have been studiedand the related graphics drawn.In addition, limitations related on using AEM?s have been tried to overcomeby applying various switching techniques. AEM?s are usually employed with otherswitching components connected in series and their performance continuouslyobserved with respect to changing the switching control. Besides the AEM switchingtechnique, also absorber cross modulation (ACM) and cross gain modulation (CGM)techniques have been also commonly used in optical switching systems. In opticswitching, Gauss function has been chosen to describe the switching windows andMatlab programming language has been used to draw the related graphics.According to the comparison of the performances of various switching modelsand their electrical characteristics with each other; the self-cascaded AEM?s amongthe others were found to be more reliable and efficient sense they produce theshortest switching windows as well as highest contrast values.