Buldan (Denizli) yöresinin petrolojisi-jeokimyası ve Buldan (Denizli) granitinin haritalanmasında aster uydu verisinin kullanımı
Petrology-geochemistry of Buldan (Denizli) area and the use of aster satellite data in mapping of buldan granite
- Tez No: 183053
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KERİM KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buldan, Çine formasyonu, Ortaköy formasyonu, granit, jeokimya, metamorfizma, Aster, VNIR, TIR, SWIR, Buldan, Çine formation, Ortaköy formation, granite, geochemistry, metamorphism, Aster, VNIR, TIR, SWIR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
iÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİBULDAN (DENİZLİ) YÖRESİNİN PETROLOJİSİ-JEOKİMYASI VEBULDAN (DENİZLİ) GRANİTİNİN HARİTALANMASINDAASTER UYDU VERİSİNİN KULLANIMIHüseyin ŞENOLSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd.Doç.Dr. Kerim KOÇAK2006, 92 sayfaJüri: Yrd.Doç.Dr.Kerim KOÇAKProf.Dr.Muazzez ÇELİK KARAKAYAYrd.Doç.Dr.Adnan DÖYENBu çalışmada, Buldan (Denizli) yöresinde yüzeyleyen magmatik vemetamorfik kayaçların petrografik ve jeokimyasal özellikleri ile Aster uydu verisikullanılarak birimler haritalanmıştır.İnceleme alanında çekirdek serileri Prekambriyen yaşlı migmatitik pelitikgnays, gözlü ve bantlı gnays ve Ordovisiyen yaşlı metagranitler ile temsil edilen Çineformasyonundan oluşur. Çekirdek serisinin üzerinde Üst Paleozoyik yaşlı amfibolit,kuvarsit ve mermer bant ve/veya mercekli granat mikaşitlerden oluşan Ortaköyformasyonu yer alır. Alt Miyosen yaşlı Gencelidere Graniti Ortaköy formasyonunaiisokulum yapmıştır ve Alt Pliyosen yaşlı kiltaşı, silttaşı kireçtaşı ve marn aradüzeyleri içeren kumtaşından oluşan Kolonkaya formasyonu tarafından üzerlenir.Pleyistosen yaşlı Asartepe formasyonu'nu oluşturan düzensiz ardalanmalıkonglomera, kumtaşı, silttaşı ve çamurtaşları ile Kuvaterner yaşlı alüvyonlar tümbirimleri örtmektedir.Çekirdek ve örtü serisini oluşturan kayaçlar granit, metagranit, migmatitikpelitik gnays ve gözlü gnays olmak üzere dört farklı birime ayırtlanarak incelenmiştir.Migmatitik pelitik gnays, bileşimi % 30 kuvars, % 40 plajiyoklas, % 20 biyotit, % 5granat, % 2 muskovit, % diğer minerallerdir. Gözlenen doku granoblastik dokudur.Gözlü gnaysların, mineral bileşimini % 20 kuvars, % 25 plajiyoklas (oligoklas), %35 K-feldispat (ortoklas), % 8 biyotit, % 7 muskovit, % 5 ± klorit, ± granat, ±turmalin, ± epidot, ± opak mineraller oluşturmaktadır. Kayaçta Porfiroblastik dokuhakimdir. Metagranitin mineral bileşimi % 35 kuvars, % 25 K-feldispat (ortoklas), %35 plajiyoklas, % 3-4 granat, % 1 biyotit, % 1 muskovit, % 1-2 opak mineralleroluşturmaktadır. Metagranitlerde Porfiroblastik ve lepidoblastik dokugözlenmektedir. Granitik kayaçların mineral bileşimi ise % 40-45 kuvars, % 10 K-feldispat, % 10 plajiyoklas, % 4-5 granat, % 10 biyotit,, % 15 muskovit, % 4-5 opakmineraller oluşturmaktadır. Hipidiyomorf taneli doku gözlenmektedir.İncelenen kayaçlardan migmatitik pelitik gnayslarda SiO2 içerikleri % 73.19-77, gözlü gnayslarda % 68.04-75.61, metagranitlerde % 70.51-77.92, anklavlarda61.63-64.18, granitlerde % 66.98-69.67 ve restitlerde % 42.4-45.33 arasındadeğişmektedir. İncelenen birimlerin tümü alkali-subalkali ayırım diyagramındasubalkali alanda kalmaktadır. Subalkali kayaçlar için geliştirilen AFM diyagramındaise kalkalkali alanda yer almaktadır. Shand's indeksinde (ANK/ACNK) kayaçlarperaliuminus bölgesine düşmektedirler. Örneklerin tektonik konumlarını ortayakoymak amacı ile Rb / Y+Nb ve Nb / Y, oranlarına göre yapılan diyagramlardagranitlerin volkanik yay granitleri oldukları ortaya çıkmıştır. Kalkalkali karakterdekivolkanitler önemli LIL element zenginleşmesi ve kayaç yitim bileşenini yansıtan,dalma-batma zonları ile ilişkili lavlara benzerlik sunmakta ve yaklaşan levhasınırındaki kökene işaret etmektedir.Aster uydu verisi kullanılarak kayaçların VNIR bölgesinde çalışma alanındayer alan granit, gnays, alüvyon, metagranit, şist, kumtaşı ardalanması, kumtaşı veiiimigmatitik pelitik gnaystan ayrılabildiği yer Bant-2'dir. SWIR bölgesinde ise Bant-5,Bant-7 ve Bant-8 granitin ayrılmasında en farklı yansıma değerini vermektedir. TIRbölgesinde ise 10. ve 11. bantlardan olan yansıma granitin ayrılmasında en uygunolanlarıdır.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTMASTER?S THESISPETROLOGY-GEOCHEMISTRY OF BULDAN (DENIZLI)AREA AND THE USE OF ASTER SATELLITEDATA IN MAPPING OF BULDAN GRANITEHüseyin ŞENOLSelcuk UniversityFaculty of Natural SciencesDepartment of GeologySupervisor: Asst. Prof. Kerim KOÇAK2006, 92 pagesJury: Asistant Prof.Dr.Kerim KOÇAKProf.Dr.Muazzez ÇELİK KARAKAYAAsistant Prof. Dr.Adnan DÖYENIn this thesis, ıt has been aimed to investigate petrographic and geochemicalcaracteristics of the igneous and metamorphic rocks cropped out around Buldan(Denizli) area and to use Aster satellite data in mapping of these units.In the study area, Core series are occured Çine formation which arerepresented Precambrian migmatitic pelitic gneiss augen gneisses, banded gneisses,and Ordovician metagranites. These lithologies were overlied by Paleozoic agedOrtaköy formation, which composed of garnet mica schists with amphibolite,quarzite and marbles bands and/or lenses. Lower Miocene-aged Gencelidere Granite,intruded into the Ortaköy formation and overlied by lower Pliocene aged Kolonkayavformation including mostly sandstones with claystone, siltstone and marl interlayer.All units were covered by Pleistocene-aged Asartepe formation, which includeirregular alternation of conglomerate, sandstone, siltstones and mudstone andQuaternary alluvium unit.The Rocks which compose of Core and cover series are investigated bydividing into four different units called as follows: granite, metagranite, migmatiticpelitic gneiss and augen gneiss. Migmatitic pelitic gneiss was composed of % 30quartz, % 40 plagioclase, % 20 biotite, % 5 garnet, % 2 muscovite and % 3 otherminerals. Examined texture was granoblastik texture. Augen gneiss was composedof % 20 quartz, % 25 plagioclase (oligoklas), % 35 K-feldspar (orthoclase), % 8biotite, % 7 muscovite, % 5 ± chlorite, ± garnet, ± tourmaline, ± epidote, ± opaqueminerals. Porphryroblastic texture kind was also determined. Metagranite was/iscomposed of % 35 quartz, % 25 K-feldspar (orthoclaz), % 35 plagioclase, % 3-4garnet, % 1 biotite, % 1 muscovite and % 1-2 opaque minerals. Porphryroblastic velepydoblastic texture was also found. Granite was composed of % 40-45 quartz, %10 K-feldspar, % 10 plagioclase, % 4-5 garnet, % 10 biotite, % 15 muscovite and %4-5 opaque minerals. Hipidiyomorf taneli texture was also determined.SiO2 contents of examined rocks range between % 73.19-77 in migmatiticpelitic gneisses, % 68.04-75.61 in augem gneisses, % 70.51-77.92 in metagranites,61.63-64.18 in anclaves, % 66.98-69.67 in garnets and % 42.4-45.33 in restits. Allof the examined units are located in the sub-alkaline area within the alkaline/sub-alkaline differentiation diagram. However, they are found in the calc-alcaline area inthe AFM diagram which was developed for the sub-alkaline rocks. The rocks fallinto the peraliuminus region in Shand?s index (ANK/ACNK). In an effort todetermine the tectonic positions of the samples, the diagrams were preparedaccording to Rb / Y+Nb and Nb / Y ratios. Accordingly, the Granitees were found tobe arc ones. Calc-alkaline characterized volcanics show similarities to the lavasassociated with the subduction/accretion zones which reflect a considerable LILelement enrichment and rock loss component, and make a point to the origin in theapproaching plate border.The area where the rocks can be separated from the granite, gneiss, alluvium,metagranite, schist, alternating sandstone, sandstone, migmatitic politic gneiss usingviAster satellite data in VNIR region is the Band-2. Band-5, Band-7 and Band-8 inSWIR region give the most different reflection value in the seperation of the granites.As for TIR region, the reflection in the Bands 10 and 11. is the most appropriate onefor the separation of the granites.