Orman yangınlarının kızılçam [Pinus brutia Ten.] odununun fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine etkisi
Effects of the forest fires on the physical and mechanical properties of calabrian pine (Pinus brutia Ten.)
  1. Tez No: 183064
  2. Yazar: YELİZ KÜÇÜKOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılçam, Pinus brutia Ten, Fiziksel ve Mekanik Özellikler, OrmanYangınıVII, Calabrian pine, Pinus brutia Ten, Physical and Mechanical Properties, Forest FireVIII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Orman Yangınlarının Kızılçam [ Pinus Brutia Ten.] Odununun Fiziksel Ve MekanikÖzellikleri Üzerine EtkisiYeliz KÜÇÜKOSMANOĞLUBu çalışmada, orman yangınlarının Kızılçam (Pinus brutia Ten.) odununun fizikselve mekanik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır.Deneylerde, Antalya-Serik-Gebiz yöresinden alınan 4 adet yangına maruz kalmamış,4 adet yangına maruz kalmış olmak üzere toplam 8 adet örnek ağaçtan yararlanılmıştır.Örnek ağaçların seçimi, deney örneklerinin hazırlanması ve deneyler ilgili standartlarauygun olarak yürütülmüştür.Bu çalışma dâhilinde, Kızılçam odununun fiziksel (tam kuru ve hava kurusu özgülağırlıklar, hacim-yoğunluk değeri ve odun-su ilişkileri) ve mekanik özellikleri (liflereparalel basınç direnci, eğilme direnci, eğilmede elastikiyet modülü, makaslama direnci,dinamik eğilme (şok) direnci ve Brinell sertlik değerleri) hesaplanmıştır.Orman yangınının Kızılçam odununun fiziksel ve mekanik özelliklerine etkisibelirlenmiş ve sonuçlar benzer ağaç türleri ile karşılaştırılmıştır.Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre; orman yangını Kızılçam odunununçalışma değerleri hariç fiziksel özelliklerini etkilememiştir. Bununla birlikte mekaniközelliklerini, şok direnci hariç, düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Effects of the Forest Fires on the Physical and Mechanical Properties ofCalabrian Pine (Pinus brutia Ten.)Yeliz KÜÇÜKOSMANOĞLUIn this study, effects of the forest fires on the physical and mechanical properties ofcalabrian pine (Pinus brutia Ten.) wood were investigated.In the experiments, a total of eight specimens, four exposed to fire and fourunexposed to fire (control), from Antalya - Gebiz- Serik region, were utilized. Theselection of the experimental trees, preparation of the test specimens and application of thetest procedures were done according to relevant standards.Physical properties (air and oven dry specific gravities, volume density value, woodwater relatives) and mechanical properties (compression strength parallel to the grain,static bending strength, modulus of elasticity for bending strength, shear strength, impactstrength and value of Brinell hardness) were determined in this study.Effects of the forest fires on the physical and mechanical properties of calabrian pine(Pinus brutia Ten.) wood were determined and the results compared with similar treespecies.According to the test results, forest fire did not affect the physical properties ofcalabrian pine except for shrinkage and swelling values. However, forest fire decreased themechanical properties except for impact strength.