Glisinbetainin tuz stresine maruz bırakılan çeltik fidelerindeki bazı bitkisel hormon içerikleri üzerine etkilerinin araştırılması
The investigation of glycinebetaine affects on some vegetal hormone contents in salt stressed rice seedling plants
  1. Tez No: 169614
  2. Yazar: ZERRİN ÜST
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL TÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: IAA, zeatin, ABA, glisinbetain, tuz stresi, pirinç
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET GLISINBETAİNİN TUZ STRESİNE MARUZ BIRAKILAN ÇELTİK FIDELERINDEKI BAZI BİTKİSEL HORMON İÇERİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÜST, Zerrin ı ' Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail Türkan Aralık 2005, 74 sayfa Günümüzde tuzluluk ürün yetiştirilmesini etkileyen oldukça önemli çevresel problemlerden birisidir. Tuzluluğun bitkilerde, tuza duyarlı türlerin bitki-su ilişkisini içeren çok sayıda fizyolojik süreci geniş ölçüde etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada, tuz stresine maruz bırakılan iki farklı çeltik kültivarının bitki-su ilişkileri üzerine tuzluluğun etkileri ve dıştan uygulanan glisinbetain (GB)' in bitkisel hormon seviyeleri ve buna bağlı fizyolojik yanıtlar üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Pirinç (Oryza sativa L.) tuzluluk ve soğuğa oldukça duyarlıdır (McCue and Hanson, 1990). Pirinç bitkileri, GB uygulamasının etkilerini belirlemek için model sistem olarak kullanılmıştır. Çünkü pirinç GB sentezleyememektedir fakat ekzojen kaynağa karşı da duyarlıdır. Tuz uygulamasının zararlı etkilerini gidermede ekzojen GB uygulamasının etkisiVI büyüme parametreleri, bitki su içeriği, lipid peroksidasyonu ve bazı bitkisel hormonların seviyesi tuza toleranslı (Pokkali) ve tuza duyarlı (IR-28) iki pirinç kültivarında incelenmiştir. Tuz stresine bağlı olarak Pokkali 'nin endojen ABA seviyesi artış gösterirken GB+NaCl uygulanan grupta bir farklılık bulunmamıştır. IR-28 kültivannm gerek sadece tuz gerekse de GB+NaCl uygulanan gruplarında ABA seviyesinde bir artış görülmemiştir. Zeatin seviyesi Pokkali'nin GB+NaCl grubunda tuz grubuna göre daha fazla artış gösterirken, IR-28 ise Pokkali jile kıyaslandığında daha düşük bir artış göstermiştir. Hormonal düzeyde en dikkat çekici artış her iki kültivar için IAA seviyelerinde gözlenmiştir. Çalışmamızda tuz stresinin büyüme parametreleri ve bağıl su içeriğinde oluşturduğu azalmayı bitkinin endojen ABA, zeatin ve IAA seviyelerindeki anlamlı değişimlerle iyileştirdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE INVESTIGATION OF GLYCINEBETAINE AFFECTS ON SOME VEGETAL HORMONE CONTENTS IN SALT STRESSED RICE SEEDLING PLANTS UST, Zerrin MSc in, Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Ismail TÜRKAN December 2005, 74 Pages Salinity is at present one of the most serious environmental problems of influencing crop growth. It has been extensively demonstrated that salinity affects several physiological processes in the plant, including the plant water relations of most salt-sensitive crops species. In this study, the effects of salinity on the plant water relations of two different rice cultivars and on some phyto hormones contents and also physiologic responses of exogenously applied glycinebetaine (GB) are examined. Rice (Otyza sativa L.) is very sensitive to salt and cold stress (McCue and Hanson, 1990). Rice was used as a model system for investigating the effects of GB applications on plants. Because of this species unable to synthesis GB but is sensitive to exogenous supply. The effects of exogenouslyvm applied GB on the alleviation of damaging effects of NaCl treatment was studied in view of growth parameters, relative water content (RWC), stomatal conductance, lipid peroxidation and some of phyto hormones levels in salt- tolerant (Ppkkali) and salt-sensitive (IR-28) two rice cultivars. Under salt stress endogenous ABA content was increased but was not found any differences on GB applied salt-treated group of Pokkali. Neither only salt-treated nor GB applied salt-treated groups of IR-28 cultivars did not showed an increase of ABA levels. Zeatin levels on Pokkali were shown more increasing levels on GB applied salt-treated groups than salt-treated also IR-28 was increased but not much more Pokkali. On the hormonal contents the most attractive attention was shown on IAA levels for both cultivars. In our study, decreasing of salt stress on growth parameters and RWC is improved with plants endogenous ABA, zeatin and IAA contents positively differences. Keyword^: IAA, zeatin, ABA, glycinebetaine, salt stress, rice i i