Bazı mısır çeşitlerinin rastık hastalığına (ustilago maydis (DC) Corda.) karşı duyarlılıklarının belirlenmesi ve gübrelemenin hastalık üzerine etkisi
Determination of the susceptibilities of some corn cultivars against the smut disease (ustilago maydis (DC) Corda.) and effects of fertilization on the disease
- Tez No: 183099
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NUH BOYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, dayanıklılık, gübreleme, rastık hastalığı, Ustilagomaydis, Maize, resistance, fertilization, smut disease, Ustilago maydis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
IÖZETYÜKSEK L SANS TEZBAZI MISIR ÇEŞ TLER N N RASTIK HASTALIĞINA(Ustilago maydis (DC) Corda.) KARŞI DUYARLILIKLARININBEL RLENMES VE GÜBRELEMEN NHASTALIK ÜZER NE ETK SMehmet AYDOĞDUSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Nuh BOYRAZ2006,â¦â¦â¦.sayfaJüri : Prof. Dr. Ahmet GÜNCAN: Doç. Dr. Süleyman SOYLU:Yrd. Doç. Dr. Nuh BOYRAZBu araştırma, bazı mısır çeşitlerinin rastık hastalığına (Ustilago maydis (DC)Corda.) karşı hassasiyetlerinin belirlenmesi ve azotlu gübreleme ile organikgübrelemenin hastalık üzerine etkisini tespit etmek amacıyla 2005 yılındayürütülmüştür. On çeşit mısırın hastalığa karşı reaksiyonlarının incelendiği denemesonucu hastalığa tam dayanıklı bir çeşit saptanamamıştır. Bununla birlikte 35P12,Monton, Bolson ve TTM-815 çeşitlerinin hastalığa orta düzeyde dayanıklı olduğu;Pol 2001, Simon ve Ranchero çeşitlerinin hastalığa hassas olduğu; Goldeclat,Falkner ve Monzon çeşitlerinin ise hastalığa karşı çok hassas oldukları belirlenmiştir.IIDenemede yer alan çeşitlerde hastalık nedeniyle % 26.4 ile % 51.7 arasında değişenoranlarda verim kayıpları tespit edilmiştir. Azotlu gübrelemenin hastalık üzerineetkisinin incelendiği denemede hem önerilen dozun üzerindeki azot dozlarında hemde azot uygulanmadığında hastalık şiddetinin arttığı saptanmıştır. Organikgübrelemenin hastalık üzerine etkisinin incelendiği denemede ise organik gübre dozuarttıkça hastalığa hassasiyetin azaldığı belirlenirken, organik gübreuygulanmadığında ise hastalığa hassasiyetin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
IABSTRACTMaster ThesisDETERMINATION OF THE SUSCEPTIBILITIES OF SOMECORN CULTIVARS AGAINST THE SMUT DISEASE((Ustilago maydis (DC) Corda.) AND THE EFFECTSOF FERTILIZATION ON THE DISEASEMehmet AYDOĞDUSelçuk UniversityInstitute of SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisior:Assist. Prof. Dr. Nuh BOYRAZ2006,â¦â¦..pagesJury members :Prof. Dr. Ahmet GÜNCAN:Doç. Dr. Süleyman SOYLU:Yrd. Doç. Dr. Nuh BOYRAZThis research was conducted to determine the susceptibilities of some maizecultivars against the smut disease (Ustilago maydis (DC) Corda.) and investigate theeffects of nitrogen and organic fertilization on the disease in 2005. In trial in whichreactions of 10 corn varieties against the disease was investigated was notdetermined any resistant variety to the disease. However, it was established that35P12, Monton, Bolson and TTM-815 varieties were middle resistant to the disease;IIPol 2001, Simon and Ranchero cultivars were susceptible to the disease; as forGoldeclat, Falkner and Monzon varieties were very susceptible to the disease. It wasfound that the yield losses due to the disease varied from 26.4 % to 51.7 %varieties used in the trial. In experiment in which the effects of nitrogen fertilizationon the disease were explored, it was established that both over the nitrojen dozessuggested and no nitrogen application led to increase severity of the disease. Inexperiment in which the effects of barnyard manure application on the disease werestudied, it was determined that the susceptibility to the disease was decreased byraising the amount of the barnyard manure application, when the barnyard manurewas not applied the susceptibility to the disease increased.