Dört farklı dalga formunu destekleyen bir elektroakupunktur stimülatör tasarımı ve gerçekleştirilmesi
The design and performance of an electroacupuncture stimulator supporting four different waveforms
- Tez No: 183131
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Electrical and Electronics Engineering, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Akupunktur, Elektroakupunktur, elektroterapi, uyartım, Stimülatör, fonksiyon jeneratörü, frekans, gerilim, mikrodenetleyici, zamanlayıcı, Stimulator, function generator, frequency, voltage, microcontroller, timer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDÖRT FARKLI DALGA FORMUNU DESTEKLEYENB R ELEKTROAKUPUNKTUR ST MÜLATÖRTASARIMI VE GERÇEKLEŞT R LMESLokman Hikmet TEK NSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüElektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Salih GÜNEŞ2006, 68 sayfaJüri : Yrd. Doç. Dr. Salih GÜNEŞYrd. Doç. Dr. Ercan YALDIZYrd. Doç. Dr. Nihat YILMAZBu çalışmada, düşük frekanslarda değişik dalga şekillerinin insan vücudundakietkilerinin incelenmesine yönelik tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere birElektroakupunktur Stimülatör cihazı tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. GerçekleştirilenElektroakupunktur Stimülatör cihazı, istenilen 1-260 Hz, 0-4000 mV aralığındaki frekans vegerilim değerlerindeki sinüs, kare, üçgen, testeredişi sinyallerinden herhangi birisini 100dakikaya kadar ayarlanan süre boyunca sürekli olarak verebilme özelliğine sahiptir. Cihaz,mikrodenetleyici ve buna bağlı olarak çalışan giriş-çıkış ünitesi, dijital analog konvertör(DAC) ünitesi, LCD ekran ünitesi, zamanlayıcı (timer) ve yükselteç (amplifikatör) ünitesiolmak üzere 6 bileşenden meydana gelmektedir.Yine bu proje kapsamında, cihaz tarafından üretilen sinyallerin değişik gerilim vefrekans değerlerindeki osiloskop görüntüleri ve etalon cihazla gerçekleştirilen ölçüm sonuçlarıverilerek, piyasada benzer amaçla kullanılan 6 farklı cihaz ile avantaj ve dezavantajlarınailişkin karşılaştırması yapılmıştır. Üretilen sinyaller son derece kararlı ve düzgün olup tümgerilim değerlerindeki frekans hassasiyeti % 0.1- 4 aralığında değişim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE DESIGN AND PERFORMANCE OFAN ELECTROACUPUNCTURE STIMULATORSUPPORTING FOUR DIFFERENT WAVEFORMSLokman Hikmet TEK NSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Electrical-Electronics EngineeringSupervisior: Asst. Prof. Dr. Salih GÜNEŞ2006, 68 pages: Asst. Prof. Dr. Salih GÜNEŞJuryAsst. Prof. Dr. Ercan YALDIZAsst. Prof. Dr. Nihat YILMAZIn this study, an Electroacupuncture stimulation device has been designed andperformed to be used in the medical researches related to examination of the effects of variouswaveforms with low frequency on human body. This designed Electroacupuncture Stimulatordevice is able to provide continous sinus, square, triangle and sawtooth signals in the range of1-260 Hz frequency and 0-4000 mV voltage for a period of adjustable time up to 100 minutes.The device consists of 6 components including a microcontroller, an input-output unit,a digital analog convertor (DAC), a liquid crystal display (LCD) unit, a timer unit andan amplifier unit.Also in the study, a comparison of designed device and 6 other devices, those areused in the market for the same objective, has been performed based on the advantages anddisadvantages by providing the osciloscope outputs and measurement results, those areperformed by reference device, of the signals of designed device at various voltage andfrequency values. The generated signals are consistent and the frequency precise ranges0.1-4.0 % at all voltage values.Acupuncture, Electroacupuncture, electrotherapy, stimulation,