Baritin polimerler ile flokülasyonu ve katyonların etkisi
Flocculation of barite with polymers and effects of cations
  1. Tez No: 183132
  2. Yazar: YURDAGÜL AYBALA YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Barit, flokülasyon, polimer, koagülasyon, katyon, Barite, flocculation, polymer, coagulation, cation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBARİTİN POLİMERLER İLE FLOKÜLASYONU VEKATYONLARIN ETKİSİYurdagül A. YILMAZERSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüMaden Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç.Dr. Alper ÖZKAN2006, 50 sayfaJüri: Prof.Dr. M.Kemal GÖKAYDoç.Dr. Alper ÖZKANYrd.Doç.Dr. Salih AYDOĞANBarit mineralinin flokülasyon özellikleri anyonik (A-150), katyonik (C-521)ve iyonik olmayan (N-100) polimerleri kullanılarak araştırılmıştır. A-150 ve N-100polimerleri barit süspansiyonu C-521'den daha güçlü şekilde floküle etmişlerdir. A-150 polimeri ile barit süspansiyonu nötr pH seviyesinde iyi floküle edilirken, N-100polimeri süspansiyonun pH değişiminden çok fazla etkilenmemiştir. A-150 ve N-100polimerleri ile barit süspansiyonunun flokülasyonu üzerine karıştırma hızı veflokülasyon süresinin etkilerini belirlemek için yürütülen deneylerden, 500dev/dak'lık bir karıştırma hızı ve 3 dak'lık bir flokülasyon süresinin barite tanelerininen yüksek agregasyon derecesini elde etmek için gerekli olduğu bulunmuştur. C-521polimeri ile flokülasyon ise düşük karıştırma hızında artmış ve flokülasyon süresinindeğişiminden çok az etkilenmiştir. Ayrıca, CaCl2, MgCl2 ve BaCl2'ün baritsüspansiyonu üzerindeki etkileri araştırılmış ve bu katyonların yüksek pHseviyelerinde barit süspansiyonu üzerinde daha etkili oldukları tespit edilmiştir. pH11'de A-150 polimeri ile flokülasyon deneyleri için, kalsiyum, magnezyum vebaryum iyonlarının belirli konsantrasyonlarının süspansiyona ön ilavesiyle, yaniflokülasyon öncesi kararsızlaştırma işlemi, barit süspansiyonunun flokülasyonukoagülasyon işlemiyle iyileştirilmiştir. Bununla birlikte, bu katyonların ön ilavesi N-100 ve C-521 polimerleri ile barit süspansiyonun flokülasyonunda bir azalmayasebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisFLOCCULATION OF BARITE WITH POLYMERSAND EFFECTS OF CATIONSYurdagül A. YILMAZERSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mining EngineeringSupervisor: Assoc.Prof.Dr. Alper ÖZKAN2006, 50 PagesJury: Prof.Dr. M.Kemal GÖKAYAssoc.Prof.Dr. Alper ÖZKANAssist.Prof.Dr. Salih AYDOĞANFlocculation characteristics of barite mineral were investigated using anionic(A-150), cationic (C-521) and non-ionic (N-100) polymers. A-150 and N-100polymers strongly flocculated the barite suspension than C-521 polymer. While thebarite suspension with A-150 polymer was flocculated well at neutral pH level, N-100 polymer was not much affected by the pH changes of the suspension. From theexperiments carried out to determine the effects of stirring speed and flocculationtime on the flocculation of barite suspension with A-150 and N-100 polymers, it wasfound that a stirring speed of 500 rpm and a flocculation time of 3 min were requiredto achieve the maximum aggregation degree of barite particles. The flocculation withC-521 polymer increased at low stirring speed and was very little affected by thevariation of the flocculation time. In addition, the effects of CaCl2, MgCl2 andBaCl2 on the barite suspensions were investigated and it was determined that thesecations were more effective on the barite suspension at high pH levels. For theflocculation experiments with A-150 polymer at pH 11 with pre-addition ofparticular concentrations of calcium, magnesium and barium ions into thesuspension, i.e. destabilization process prior to the flocculation, the flocculation ofthe barite suspension was enhanced by the coagulation process. However, the pre-addition of these cations caused a decrease in the flocculation of the baritesuspension with N-100 and C-521 polymers.