Tek sıra sabit rulmanlı yataklarda sürtünme kaybının deneysel olarak incelenmesi
Investigation of friction loses on single row ball bearings
  1. Tez No: 183133
  2. Yazar: ASLI UYSAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN İMREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yuvarlanmalı yataklar, yuvarlanmalı yataklarda sürtünme, yuvarlanmalıyataklarda sıcaklık, Ball bearing, friction in rolling bearing, rolling bearing temperature
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yapılan bu tez çalışmasında, farklı sıkılık değerlerinde yataklanan tek sıra sabitrulmanlardaki sürtünmeden kaynaklanan kayıplar ve sıcaklık artışları deneysel olarakincelenmiştir. Çalışmada deney numunesi olarak 6206 seri no lu rulmanlar kullanılmıştır.Deneyler bu çalışma için özel hazırlanmış deney setinde gerçekleştirilmiştir. Güç kaybıölçümleri motordan çekilen akım değerinin tespitiyle yapılmıştır. Sıcaklık ölçümlerirulmanların dış bilezikleri üzerinden termokupul yardımıyla ölçülmüştür. Elde edilendeğerlerle grafikler oluşturulmuştur. Alınan sonuçlara göre sıkılık değerlerinin artmasıylaçekilen gücün ve rulman üzerindeki sıcaklığın arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this experimental study, friction losses in single row ball bearings mounted atdifferent tolerances as well as temperature increases were examined. 6206 ball bearing wasused as a test specimen. The tests were performed on a special test bench prepared for thepurpose. Power loss measurements were determined through the recorded electric motorcurrent values. Temperature measurements were taken on the bearing outer races with a helpof a thermocouple. Graphs were plotted with the recorded test values. According to the testresults, it has been observed that, power consumption and temperature rise increase with theincrease in tightness values.