Konya şehiriçinde meydana gelen trafik kazalarının analizi ve kritik noktaların belirlenmesi
Analysis of traffic accidents which occurs in Konya of city center and determination of critical points
- Tez No: 183179
- Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. LEVENT AĞIRDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Trafik, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Traffic, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: trafik kazası, kaza analizi, kaza istatistikleri, Konya kavşaklar, trafik anketi, traffic accident, analysis of accident, statistics of accident, junctions inKonya, traffic survey
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziKONYA ŞEHİRİÇİNDE MEYDANA GELEN TRAFİK KAZALARININANALİZİ VE KRİTİK NOKTALARIN BELİRLENMESİAtiye BİLİMSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüİnşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Öğr. Gör. Dr. M. Levent AĞIRDIR2006, 100 SayfaJüri: Doç. Dr. Osman Nuri ÇELİKYrd. Doç. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZÖğr. Dr. M. Levent AĞIRDIRTrafik kazaları ülkemizdeki ve dünyadaki ölümlerde ilk sıraları almaktadır. Bukazalar can kaybına yol açtığı gibi aynı zamanda birçok kişinin sakat kalmasınaneden olmaktadır. Ayrıca ülke ekonomisine de hatırı sayılır bir maddi kayıpmeydana getirmektedir. Bahsedilen bu sorunların çözümü için oluşan trafikkazalarının azaltılması gerekmektedir. Bu amaç doğrultusunda bu tez çalışmasındaKonya şehiriçinde meydana gelen trafik kazalarının azaltılması için bir çalışmayapılmıştır.Çalışmanın ilk aşamasında Konya şehiriçinde 2004 ve 2005 yıllarındameydana gelen trafik kaza istatistikleri analiz edilmiştir. İkinci aşamasında ise Konyahalkının şehir trafiğine ve trafik kurallarına bakış açısını belirlemek için bir anketçalışması yapılmıştır. Daha sonra Konya şehiriçinde en çok kaza olan ilk 10 bölgetespit edilerek bu bölgelerde neden fazla kaza olduğunu belirlemek için bir takımanaliz ve gözlemler yapılmıştır. Bu verilere göre de bu bölgelerde oluşan trafikkazalarını en aza indirebilmek için yapılması gereken tespitler sunulmuştur. Sonolarak da elde edilen veriler yorumlanarak Konya şehiriçinde meydana gelenkazaların azaltılması yönünde neler yapılabileceği konusunda değerlendirmeler veöneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc ThesisANALYSIS OF TRAFFIC ACCIDENTS WHICH OCCURS IN KONYA OFCITY CENTER AND DETERMINATION OF CRITICAL POINTSAtiye BİLİMSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Civil EngineeringSupervisor: Dr. M. Levent AĞIRDIR2006, 100 PageJury: Assoc. Prof. Dr. Osman Nuri ÇELİKAsist. Prof. Dr. Mustafa ONÜÇYILDIZDr. M. Levent AĞIRDIRTraffic accidents take place in the first lines in our country and on the world.These accidents cause a lot of dead and fatalities. Also, it causes serious loss moneyto country economy. It is necessary to decrease traffic accidents to solve theseproblems. For this purpose, a study had been made in Konya city centre to decreasethe traffic accidents.In the first part of the study, traffic accident statistics in Konya city centre 2004and 2005 had been analysed. In the second part of the study, a survey study had beenmade to determine the ideas of people in Konya about city traffic and traffic rules.Later, the 10 zones where the most accident occurred were determined, someanalysis and observations had been done at these zones for the reasons of occurringso many accidents. According to these data, necessary results had been presented fordecreasing the accidents. At last, the datas had been explained; evaluations andsuggestions had been made about what we can do for decreasing the accidents inKonya city centre.