Paslanmaz çelik elyaf takviyeli alüminyum kompozit malzemelerde yorulma çatlak ilerlemesi
Fatigue crack growth of stainless steel fiber reinforced aluminium composites
  1. Tez No: 183178
  2. Yazar: VOLKAN ESKİZEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: alüminyum matrisli kompozitler, merkez çatlağı, düşükçevrimli yorulma, çatlak ağzı açılma miktarı, Aluminium matrix composites, center crack, low cycle-highstrain fatigue, crack mouth opening displacement
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPaslanmaz Çelik Elyaf Takviyeli Alüminyum Kompozitlerde Yorulma ÇatlaklerlemesiVolkan ESK ZEYBEKSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ahmet AVCI2006, 149 SayfaJuri: Prof. Dr. Ahmet AVCIProf. Dr. Kemal ALTINIŞIKYrd. Doç Dr. Behçet DAĞHANBu çalışmada, paslanmaz çelik/alüminyum merkez çatlaklı levhalarınyorulma davranışı ve kırılma parametreleri deneysel olarak incelendi. Kompozitmalzeme, 2024 Al levhaların tek yönlü ve sürekli formda AISI 302 paslanmaz çelikteller ile takviye edilmesiyle sıcak pres yöntemi kullanılarak üretildi. Daha sonraASTM E-647 standartlarına uygun olarak numuneler hazırlandı ve bu numunelerüzerine a/w=0.4 oranında merkez çatlağı farklı açılarda (0º,15º,30º,45º,60º,75º)açılarak yorulma yükü etkisi altında kırılma davranışı incelendi. Deneyler sırasındayorulma çatlak başlangıcı, yorulma çatlak büyüme hızı (da/dN), çatlak ağzı açılmamiktarı, gerilme şiddet faktörleri ve enerji boşalma hızı araştırıldı. Çatlak büyümehızı ve çatlak ağzı açılma miktarı çatlak geometrisi ile ilgili bir hasar parametresiolarak kullanıldı. Sonuçlarda, çatlak büyüme hızı; çevrimsel gerilim şiddet faktörü(∆K) ve enerji boşalma miktarı (∆G) ile kontrol edilmiştir. Lineer Elastik KırılmaMekaniği (LEKM) ve Elasto-Plastik Kırılma Mekaniği (EPKM) ile bulunan sonuçlarkarşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisFatigue Crack Growth of Stainless Steel Fiber Reinforced AluminiumCompositesVolkan ESK ZEYBEKSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Mechanical EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Ahmet Avcı2006, 149 PageJury: Prof. Dr. Ahmet AVCIProf. Dr. Kemal ALTINIŞIKAsst. Prof. Dr. Behçet DAĞHANIn this study, fracture behaviour of stainless steel/Aluminium laminatedcomposites with middle through thickness crack under fatigue loading, wasinvestigated. The composite material was produced by using diffusion bonding,which have unidirectional continuous AISI 302 stainless steel as fibers and Al 2024as matrix. The fatigue tests were conducted using Middle-Tension, M(T), specimenswith a thickness of 3 mm, in agreement with the ASTM E647 standard. The effectsof crack inclination angels middle through thickness on fracture thoughness of thecomposite material under fatigue testing were observed. The crack initiation, fatiguecrack growth rate (da/dN) stress intensity factors, crack mouth opening displacementand fracture thoughness are discussed during this study. The crack-growth aredetermined related to crack orientations.