Kentsel dönüşümlerde kamu-özel ortaklıkları ve özel girişiminin dönüşümdeki varlığı: Konya örneği
Public-private partnerships and the existence of private entrepreneur at urban regeneration: Case study of Konya
  1. Tez No: 183183
  2. Yazar: FATİH EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHMİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kamu-Özel Ortaklıkları, Özel Girişim, Konya, Urban Regeneration, Public-Private Partnerships, Private Entrepreneur, Konya
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Tezin teorik kısmı 3 bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, çalışmanın ana vurgusuolan ?Kentsel Dönüşüm? kavramı kapsamlı bir şekilde ele alınmış, dünyada kentsel dönüşümdeneyimleri incelenerek, kentsel dönüşümün başarısı ve ekonomik süreci anlatılmıştır. İkincibölümde, kentsel dönüşümün finansman boyutu ele alınarak, dünyada bu alanda uygulananfinans politikaları incelenmiş ve çalışmanın asıl konusuna yoğunlaşılarak, kentseldönüşümlerde kamu-özel ortaklıkları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise, kentsel dönüşümdeözel girişimin varlığı sorgulanarak, projelere dahil edilmesi konusu ele alınmış, bunun yanısıra özel girişimci davranışlarını belirleyen ve şekillendiren unsurlara yer verilmiştir.Alan çalışması bölümünde, ?Konya Büyükşehir Belediye Çevresi? ve ?Konya EskiOtogar? Kentsel Dönüşümleri örneğinde saha çalışmasına geçilmiştir. Saha çalışmasında,aşağıda sıralanan somut sonuçlara ulaşılmıştır:Özel girişimin kentsel dönüşüm sürecine dahil olması ile birlikte, proje sürecikısalmakta ve proje toplam maliyeti paylaşılarak dönüşümün gerçekleşmesi kolaylaşmaktadır.Özel girişimin süreçte ?kâr oranını? arttırmaya yönelik baskın davranışı ve kamununözel girişim üzerinde yeterli kontrol mekanizmasını işletememesi, kentsel dönüşüm sürecisonunda ortaya çıkan ürünün niteliğini olumsuz yönde etkilemiştir.Özel girişim temsilcilerinin, örnek iki kentsel dönüşüm uygulamasında verdikleriyanıtlar, Türkiye'de özel girişimin kentsel dönüşüm projelerinde, diğer gelişmiş ülkelerdekiörneklerde görüldüğü gibi, ?geri dönüş oranı?nı birinci derece ön planda tuttuğu gerçeğiniortaya çıkarmıştır. Özel girişimi kentsel dönüşüm projelerine çeken diğer etmenlerin başındaise, ?proje alanının niteliği? ve ?yatırımın güvenli oluşu? geldiği, yine verilen yanıtlardananlaşılmaktadır.Özel girişimin proje sürecinde, yapılan anlaşmaların yazılı olmasına ve resmiprosedüre uygun olmasına özen gösterme, projedeki belirsizlikleri ortadan kaldırmak için,kamu ile anlaşmadan önce uzun istişarelere ihtiyaç duyma ve kamu ile her konuda tammutabakatı sağlamadan ortaklığa soyunmama şeklinde davranış eğilimi gösterdiğigörülmektedir. Aynı zamanda özel girişimin, süreçte kamunun liderliğine sıcak baktığı, makroekonomik koşullardan fazlasıyla etkilendiği ve çoklu sektörel işbirliğine fazla yanaşmadığı,riski sevmediği ve pazar eğilimine göre yüksek kâr elde etme ihtimalinin olduğu projeleritercih ettiği tespit edilen hususlar arasındadır.
Özet (Çeviri)
The theorical part of thesis constitutes from three section: In the first section, it has beendiscussed ?urban regeneration concept? extensively. Also the world urban regenerationexperiences, the performance and the economical process of urban regenerations have beenexamined in detail. In the second section, it has been taken up the financial dimension ofurban regenerations, it has been mentioned to world applied financial policies and also hasbeen intensified to main topic of thesis ?public-private partnerships?.In the third section, it has been interrogated the existence of private entrepreneur inurban regeneration projects and have been given place to shaper and determiner elements ofprivate entrepreneur in the process.As a case study, ?environment of Konya Municipality? and ?Konya old coach station?urban regeneration projects have been examined in detail. At the end of case study, it has beenreached some important results that listed below: the project time and total project costsdecrease by participation of private entrepreneur in the process. The final product quality ofspace has been effected negatively because of high money return that requested by privateentrepreneur.