Üriner sistem enfeksiyonlarından izole edilen Klebsiella pneumoniae'ların bazı antibiyotik duyarlılıkları, plazmid profilleri ve ESBL özelliğinin araştırılması
Investıgatıon of some antıbıotıc sensıtıvıtıes, plasmid profiles and ESBL characterıstıc of Klebsiella pneumoniae isolated from urınary system infectıons
  1. Tez No: 183203
  2. Yazar: MUSTAFA ONUR ALADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DURAK, PROF. DR. LEYLA AÇIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Microbiology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, plazmid profilleri, antibiyotikdirençliliği, konjugasyon, ESBL
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Klebsiella pneumoniae bakterileri; üriner sistem enfeksiyonları, üst solunum yoluenfeksiyonları ve hastane enfeksiyonlarının önemli bir ajanıdır.Çalışmamızda; Ocak 2004-Şubat 2005 tarihleri arasında, Ankara NumuneHastanesi, Ankara Hastanesi, Gazi Hastanesi, Ankara Üniversitesi bni Sina TıpFakültesi Hastanesi ve Konya Numune Hastanesine başvuran üriner sistemenfeksiyon şüpheli hastalardan alınan idrar örneklerinden toplam 125 adet K.pneumoniae suşu izole edilmiş ve bazı antibiyotiklere karşı direnç durumlarıbelirlenmiştir. Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) üreten suş sayıları ileplazmid taşıyan suşların plazmid profilleri araştırılmıştır.Tüm suşlar; Penicilline % 99.2, Ampicilline % 96 ve Chloramphenicole %16.8 oranında dirençli bulunmuştur.Aminoglikozid grubu antibiyotiklerden Amikacine % 8, Streptomycine %22.4 ve Gentamicine ise % 15.2 oranında dirençli oldukları görülmüştür.Sefalosporin grubu antibiyotiklerden Cefotaxime ve Ceftazidime % 22.4,Ceftriaxona % 19.2 oranında dirençli oldukları görülmüştür.Toplam suşların % 36'sının ESBL ürettiği, % 65.6'sının plazmid taşıdığı, buplazmid büyüklüklerinin 1.6-30.1 kb arasında değiştiği ve plazmidlerin sekiz farklıplazmid profili oluşturdukları belirlenmiştir.Çoklu dirençli ve plazmid taşıyan verici K. pneumoniae suşları, alıcıSalmonella spp. suşu ile konjugasyona sokulmuş ve 19.3 kb büyüklüğünde plazmidtaşıyan 5 adet suşun bu plazmidlerini aktardıkları görülmüştür.K. pneumoniae suşlarının plazmid büyüklükleri ile antibiyotik dirençlilikleriarasında bir ilişki saptanamamış fakat büyük plazmidlerin küçük plazmidlere oranlaESBL üretiminde daha çok etkili oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Klebsiella pneumoniae bacteria are an significant agent of urinary systeminfections, upper respiratory tract infections and nosocomial infections.In our study, totally 125 K. pneumoniae strains were isolated from the urinarysamples provided from suspected patients with urinary system infections applied toAnkara Numune Hospital, Ankara Hospital, Gazi Hospital, bni Sina Medical Schoolof Ankara University and Konya Numune Hospital from January 2004 to February2005 and their resistant characteristics were investigated against antibiotics we used.The number of the strains producing Extended Spectrum Beta Lactamase(ESBL) and plasmid profiles of the strains including plasmids were investigated.All strains were found to be resistant to penicillin 99.2 %, to ampicillin 96 %and to chloramphenicol 16.8 %.They were also determined to be resistant to some aminoglycosid group ofantibiotics such as amikacin 8 %, streptomycin 22.4 % and gentamicin 15.2 %.In addition, these strains were seen to be resistant to some antibiotics fromcephalosporin group such as cefotaxime and ceftazidime 22.4 %, ceftriaxon 19.2 %.It was determined that 36 % of all strains producing ESBL, 65.6 % containedplasmids, the size of these plasmids ranges 1.6 to 30.1 kb and these plasmids fromeight different plasmid profiles.Multiple resistant and plasmid-carrying donor K. pneumoniae strains wereconjugated with recipient Salmonella spp. strains and five strains carrying plasmidsin size of 19.3 kb were observed to transfer these strains.No relationship was found between plasmid size of K. pneumoniae strainsand their antibiotic resistance, but it was concluded that plasmids in larger size aremore effective in ESBL production than smaller size plasmids.Key Words : Klebsiella pneumoniae, plasmid profiles, antibiotic resistance,conjugation, ESBL