Düşük hızlı darbeye maruz tabakalı kompozitlerin dinamik cevabı
Dynamic response of laminated composites subjected to low-velocity impact
  1. Tez No: 183204
  2. Yazar: MEMDUH KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT UYANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plastik matrisli kompozitler, düşük hızlı darbe, dinamik cevap, Plastic Matrix Composites, low-velocity impact, dynamic response
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezin amacı, düşük hızlı darbeye maruz E−camı/epoksi tabakalıkompozitlerin dinamik davranışını araştırmaktır. Kompozit malzemelerde bir darbesonucunda oluşan hasar, çarpmanın türüne göre darbeye maruz kalmayan yüzeydemeydana gelebilir veya içyapıda tabakalar arası ayrılma şeklinde oluşabilir. Buçalışmada düşük hızlı darbeye maruz E−camı/epoksi tabakalı kompozitlerde darbehızının ve plaka boyutlarının malzemede oluşan hasara etkileri belirlenmiştir. Tekyönlü takviyelendirilmiş tabakacıklar [0°,−45°,+45°,0°,90°,0°,+45°,−45°,0°]sşeklinde düzenlenerek E−camı/epoksi tabakalı kompozit malzeme üretilmiştir. Darbetestleri özel olarak imal edilen düşey ağırlık düşürme test cihazı ile yapılmıştır.Darbe testlerinde kullanılan vurucu 24 mm çapında, yarı küresel uçlu bir geometriyesahiptir. Vurucu kütlesi 30 kg'dır. 2.0, 2.5 ve 3.0 m/s'lik çarpma hızlarında testleryapılmıştır. Çalışmalarda 180×50 mm, 180×100 mm, 180×150 mm boyutlarında ikitarafı serbest iki tarafı ankastre kompozit levhalar kullanılmıştır ve darbe her birlevhanın merkezine yapılmıştır. Deneylerden elde edilen kuvvet zaman değişimleriile bunlardan hesaplanan impuls kuvveti ve yutulan enerji değerleri grafikler halindeverilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is investigation of dynamic behavior of E−glass/epoxylaminated composites under low velocity impact. The damage in composite materialsresults of an impact can be taken place on a surface that is not subjected to anyimpact according to the type of the strike, and it can be started in a manner ofdelaminations. The importance of the impact velocity, the dimensions of thecomposite plates are determined for laminated composites subjected to low velocityimpact in this study. [0°,−45°,+45°,0°,90°,0°,+45°,−45°,0°]s orienteduni−directionally reinforced E−glass/epoxy laminates studied were manufactured.The impact tests were conducted with a specially developed vertical drop weighttesting machine. Impact tests were performed at impactor mass of 30 kg and impactvelocities of 2.0, 2.5 and 3.0 m/s. Hemispherical impactor, 24 mm in diameter wasused in all tests. The tests were carried out on plate dimensions of 180×50 mm,180×100 mm, 180×150 mm with two opposite ends were clamped and the other twoends free and impact load were applied at the center of each plate. Force-time dataobtained from experiments and calculated values of impulse force and absorbedenergy were given in forms of graphs.