Konyaaltı (Antalya) lagün killerinin teorik ve deneysel incelenmesi
Theoretic and experimental investigation of lagoon clays in Konyaaltı (Antalya)
- Tez No: 183206
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA HİLMİ ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Geological Engineering, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: lagün killeri, yumuşak zeminler, sonlu elemanlar yöntemi, zemin modelleri, Antalya.iii, lagoon clays, soft soils, finite element method, soil models, Antalya.v
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada günümüzde Konyaaltı Belediyesi sınırları içinde bulunan eski adıylaHurma Köyü yeni adıyla Liman Mahallesi ve civarı zeminini oluşturan lagün killeriincelenmiştir. Konyaaltı kıyı alanı Antalya'nın batısında 9 km uzunluğundaki plajıile meşhur turistik bir bölgedir. Günümüzde bölge turistik cazibesi nedeniyle çokkatlı ve yoğun bir yapılaşmaya maruz kalmaktadır. Gelişimindeki lagünel ve alüvyalmekanizmalar, deniz seviyesi ve düşey yerkabuğu hareketleri sonucu zemin profilioldukça karmaşık bir yapı sunar.Bu çalışma başlıca üç bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde; LimanMahallesi ve civarı yumuşak zeminlerinden alınan örselenmiş ve örselenmemişnumunelerin geoteknik özellikleri TS 1900'da belirtilen kriterlere göre kapsamlılaboratuar ve arazi (SPT) deneyleri ile belirlenerek, geoteknik parametreler arasında(bölgeye özgü) korelasyonlar oluşturulmuştur. İkinci bölümde; bölgeyi temsil edenlagün killerinin mineralojik özellikleri araştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise; birincibölümde bahsedilen arazi ve laboratuar verilerinden elde edilen sonuçlardoğrultusunda, inceleme bölgesinin sonlu elemanlar yöntemiyle (plaxis yazılımı)konsolidasyon oturması analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, lagoon clays constituting the soils of Hurma Village with its new nameHarbor District and its surroundings existing today inside the boundaries ofKonyaaltı Municipality were investigated. Konyaaltı coast area is a famous touristicregion with its 9 km long beach at the west side of Antalya city. Nowadays, theregion is subjected to multi-storey and dense constructioning activities due to itstouristic charm. Lagoony and alluvial mechanisms in its development, the soil profilepresents a considerably complex structure as a result of sea level and vertical groundmovements.This study is formed from three main chapters. In the first chapter, determining thegeotechnical characteristics of disturbed and undisturbed specimens taken from thesoft soils of Harbor District and its surroundings with comprehensive laboratory andfield tests (SPT) according to TS 1900 criterions, they were formed from thecorrelations between geotechnical parameters (peculiar to the region). In the secondchapter, the mineralogical characteristics of the lagoon clays representing the regionwere investigated. In the third chapter, the consolidation settlement analysis of theexploration region was performed by using the finite elements method (plaxissoftware) and considering the results obtained from the field and laboratory datamentioned in the first chapter.