CNC eğitim seti tasarımı
Designing of a CNC training set
  1. Tez No: 183218
  2. Yazar: SELAHATTİN ALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ÜNSAÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: CNC, Bilgisayarlı Nümerik Kontrol, Eğitim Seti, Torna Tezgâhı, Freze Tezgâhı, CNC Tezgâh Eğitimi, CNC, Computer Based Numerical Control, Training Set, Turning Machine, Milling Machine, CNC Machine Training
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
CNC (Bilgisayarlı Sayısal Denetim), takım tezgâhında işlenecek olanbir parçanın nasıl ve hangi ölçülerde işleneceğinin, sayısal kodlarla komutverilen bir bilgisayar tarafından belirlendiği bir sistemdir. Günümüzde, imalatsektöründe birçok ürün CNC tezgâhları kullanılarak üretilmektedir. Bu yüzdenCNC tezgâhları, imalat sektörünün vazgeçilmezleri arasına girmiş durumdadır.malat sanayimiz için çok önemli olan CNC tezgâhlarını kullanabilecekoperatörlerin yetiştirilebilmesi için eğitim kurumlarımızda tezgâh kullanımı ileilgili dersler verilmektedir.Mezun olduktan sonra bu alanda istihdam edilecek öğrencilere, değişikmeslek liselerinde, meslek yüksek okullarında veya fakültelerde imalat içinönemli ve oldukça hassas olan bu tezgâhların doğru, verimli ve güvenli birşekilde kullanımı için, temel tezgâh sistemleri bilgisi, tezgâh kullanım bilgisi,tezgâh programlama bilgisi, üç boyutlu düşünme ve parça işleme bilgisi gibibilgiler verilmektedir. Ancak bu bilgiler uygulamalı olarak verildiği takdirdekalıcı olacaktır ve eğitim amacına ulaşacaktır.Bu tez çalışması için, CNC eğitimi alan öğrencilerin bireysel olarakkullanabilecekleri düşük maliyetli, tamamıyla Türkçe ve eğitim amaçlı olarakbir eğitim seti tasarlanmış ve imal edilmeye çalışılmıştır.CNC Eğitim Seti, CNC ile ilgili teorik bilgilerin alınabileceği birelektronik kitap, CNC' nin kullanımı, yapısı, programlanması vb. konularınanlatıldığı bir multimedya ortamı, programların yazılabileceği bir editör ortamı,yazılan programın bilgisayarda sonucunun görülebileceği bir simülasyonortamı, yazılan programların sonunda parçanın alacağı gerçek şeklingörülebileceği bir ortam olan normal tezgâh fonksiyonlarına sahip bir miniCNC tezgâhı gibi farklı ortamların tümünün bir arada kullanılabileceği şekildetasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Computer Numerical Control (CNC) is a system in where computernumerical control codes determine machining and sizing process of a workpiece. Today, most of the products in manufacturing sector are produced byCNC lathes. Therefore, CNC lathes are indispensable parts of themanufacturing sector.In order to bring up operators who use CNC lathes, related courses areoffered in our educational institutes. In different vocational high schools,faculties and vocational college, some knowledge such as basic lathe system,lathe usage, lathe programming, way of thinking three dimensional and workpiece machining are offered to students who are candidates of being employedin this sector with the aim of reliable, effective and correct usage of thesesensitive lathes that are so important for manufacturing. But, these learningswill be permanent and education will reach the target if and only if theoreticalknowledge is followed by practical training session.In this study a training set that is low-cost, completely prepared inTurkish and educational has been designed and manufactured (produced) forthe students who are getting CNC education. Training set consists of anelectronics book that includes theoretical knowledge, a multimediaenvironment that includes usage, programming and structure of CNC, an editorthat is used as programming environment, a simulation environment wherewritten program?s results can be viewed and a mini CNC lathe which has samefunctionality of original lathe and has the capability of processing work piece.Combination of all these materials made up training set and let the student tosee the work piece from draft to production.