İlköğretim 1. ve 2. kademesi ile ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin matematiğin temel kavramlarındaki eksik ve yanlış öğrenmelerinin karşılaştırılması
Comparison of the dificiencies and miscomceptions on the basic concepts of mathemathies in the 1st and 2nd grade of primey education with 10th class students of the secondasy education
  1. Tez No: 183224
  2. Yazar: CEMİLE ŞİRİN USLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EŞREF HATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik ö retimi, Hata ve yanılgılar, Te his ediciö renmei, Teaching mathemahics, Errors and miscomephims, PiagnosticTeachingii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Ülkemizde ilkö retim I. kademede görülen kesir ve ondalık kesir kavramyanılgılarının ilkö retim II. kademede de devam etti i ve kalıcı oldu u tespitedilmi tir. Fakat bu konudaki yanlı ların düzeltilmedi i literatür taramalarındagörülmü tür. Bu ara tırmada, yetersizlikler kar ıla tırılarak, hangi kavramlardakieksik ve yanılgıların bir üst gruba aktarıldı ı, hangi kavramlardaki eksik veyanılgıların bir üst grup da fark edilerek giderildi i sorularına cevap arandı. Konyailinin Çumra ilçesinde iki ilkö retim, iki ortaö retim okulu seçildi. Seçilen okulların5., 8., 10. sınıfları evren olarak alındı. Seçilen ilkö retim okullarının be incisınıflarından 182, sekizinci sınıflarından 180, ortaö retim onuncu sınıflarından 143ö renciye Te his Testi uygulandı. Elde edilen veriler analiz edildi. Te his testindeelde edilen tüm sonuçlar de erlendirmeye alındı. Te his testi; matematikteki temelkavramların çok fazla ve te his testi uygulanacak ö rencilerin grup aralıklarının çokgeni olması nedeni ile kesirler, ondalık kesirler ve ölçüler konuları göz önünealınarak hazırlandı. Tüm ö rencilere aynı sorular yöneltilece i için sorularıniçerikleri, istenen kavramı açı a çıkarabilecek, 5. sınıf ö rencilerine zor, 10. sınıfö rencilerine basit gelmeyecek ekilde hazırlandı. Ara tırma sonucunda elde edilenveriler incelendi inde; bazı kavramlardaki yanılgıların bir üst sınıfa düzeltilmedenaynen aktarıldı ı, bazı kavramlardaki eksik ve yanılgıların bir üst sınıfa geçerkendüzeltildi i görüldü.
Özet (Çeviri)
It is determined that misconeptions on fraetions and decimal fraetions in 1stgrade of primary Educations are continions and permament in the SecandaryEduaetion. It is seen from the reseasch of literature that there misconceptions are notcorrected in the Secondary Educations In this research, it is compred in thedeficiancies and misconceptions in the 1st grede of primary Educations with the 10thclass students of the Secandary Educations. The answer is tried to be found for thequestions of on which concepts the mistakes and defaults are noticed and removed inthe upper group, which mistakes and defaults are not noticed and go on as it is. 5th,8th and 10th classes are taken as environment. 2 elementary and 2 secondary schoolsin the Çumra district of Konya province have been chosen. Diagnosis test has beenapplied for 182 students of the 5th class, 180 students of the 8thclass of elementaryand 143 students of the 10th class of secondary school of the chosen schools.Conclusions have been analysed. All the conclusions of the diagnosis test have beentaken into consideration. Diagnosis test is programmed by considering the subject offraction, decimal fraction and mea urements for the reason of the high number ofconcept in math?s, and the wideness of the gap between the student groups. Contentsof the questions are prepared to make the key concept obvious, neither difficult forthe 5th, nor easy for the 10th class students When the conclusions this research arestudied carefully, is has been seen that; Although, some basic concepts arecomprehended bether in the elementary education, some others are not grasped in itbut in secondary education.