Schiff bazları kullanarak bazı metal iyonlarının spektrofotometrik ve spektrofluorometrik yöntemle tayini
Spectrophotometrik and spectrofluorometrik determination of same matal ions using schiff bases
  1. Tez No: 183223
  2. Yazar: HALİDE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, fluorometrik tayin, Schiff bazı, 2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden (NANAL), fotometrik tayin, chrome azurol S, kinetik tayin, Copper, fluorimetric analysis, Schiff bases, 2-hydoxynaphthaline-1-carbaldehyde (NANAL), Spectrophotometric analysis, chrome azurol, kineticdetermination
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, eser miktarda bakır tayini için, doğruluğu, kesinliği, güvenilirliği,ve seçiciliği yüksek olan spektrofluorometrik ve spektrofotometrik bir yöntemgeliştirilmesi amacıyla yapıldı. Bakırın 2-hidroksinaftalin-1-karbaldehiden(NANAL) ile kompleksi oluşturularak, NANAL-Cu kompleksinin uyarma veemisyon dalga boyları ile absorbans dalga boyu, uygun çözücü ortamı, pH, sıcaklık,kompleks oluşum süresi, kompleksin fluoresans şiddetinin sabit kaldığı zaman aralığı(kararlılık süresi) belirlendi. Optimum koşullarda tayin edilebilecek minimum bakırkonsantrasyonu 0,635 ppm olarak bulundu.Bakır tayini için chrome azurol S ile alternatif bir kinetik metot geliştirildi.CAS-Cu(II) kompleksinin maksimum absorpsiyon yaptığı dalga boyu 520 nm olarakbulundu. CAS ile Cu(II)'nin kompleksleşme reaksiyonu 25 ˚C'de pH 5'de %50alkol-su ortamında gerçekleştirildi. Belirlenen optimum şartlar altında reaksiyonhızına sıcaklığın etkisi incelenerek Arrhenius denkleminden aktivasyon enerjisihesaplandı. Ayrıca belirlenmiş zaman aralığı metodu kullanılarak kinetikspektrofotometrik metal tayini yapıldı. Bakır için tayin aralığı 2,54-6,35 ppb olaraktespit edildi.
Özet (Çeviri)
This study was designed in order to develop a accurate, reliable, sensitive andhighly selective method for the analysis of trace copper. To determine the metal byfluorometric method and fotometric method, an copper complex were formed with 2-hydoxynaphthaline-1-carbaldehyde (NANAL). The excitation and emissionwavelengths and absroption wavelength of complex, suitable solvent medium, pH,temperature, complex formation time were investigated in which NANAL- Cucomplex had the minimum fluorescence intensity. Under optimum conditions, theminimum detectable copper concentration was 0,635 ppm.A new alternative kinetic method developed for the copper determinationwith chrome azurol S. CAS-Cu has an absorbance at 520 nm. CAS-Cu complexationreaction was carried out in the following conditions; at 25 ˚C, in amonium acetatebuffer (pH:5), in %50 alcohol-water medium. Furthermore, kinetic parameters werecalculated by the Arrhenius equations using the data from the experiment of effect oftemperature on reaction rates at specied conditions. Moreover, in the complexationreaction, for determination of metal spectrofotometrically was used fixed timemethod. Under optimum condition, a linear relationship is obtained betweenabsorbance and concentration of copper in the range 2,54-6,35 ppb.