Yarı kurak iklimde kireçtaşı üzerinde oluşan topraklarda bazı majör, minör ve nadir toprak elementlerinin düşey dağılımı
Vertical distribution of some selected major, minor and rare earth elements of the soils developed on limestone in semi arid region
  1. Tez No: 183243
  2. Yazar: CİHAN UZUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN HÜSEYİN ÖZAYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Majör, Minör, Nadir Toprak Elementleri, Dikey Dağılım, ToprakOluşumu
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırmada yarı kurak iklim şartlarında kireçtaşı üzerinde gelişen 5 toprakprofilinde 42 elementin dikey dağılımları ve konsantrasyonları araştırılmıştır. Ayrıcatoprakların fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri belirlenerek, alt grup seviyesindetoprak taksonomisine göre sınıflandırılmıştır.Çalışılan elementlerin çoğu anamateryalde çok az veya eseri miktarda bulunmaktadır.Çoğu element solumda düşük zenginleşme-fakirleşme göstermiştir. Bu durum profillerindüşük ayrışmaya uğradığını göstermektedir. Profillerden 1, 2, 3 ve 5 numaralı profiller orta, 4numaralı profil ise zayıf dekalsifiye olmuştur. Na, Sr, Ca, Mg gibi mobil elementler ayrışmasürecinde yıkanma ve biyolojik döngü nedeni ile yüzeyde zenginleşirken Rb ve K gibimonovalant, Zn, Pb, Co gibi divalant, Ga, Va gibi trivalant ve Zr, U, Th, Ti ile Nb gibitetravalant ve pentavalant katyonlar ile nadir toprak elementleri ( La, Ce, Pe, Nd, Sr, Eu, Gd,Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu ), kil ve Fe oksit mineralleri ile olan ilişkileri nedeni ile akümüleolarak yüzey altı horizonlarda, özellikle kil fraksiyonunda zenginleşmişlerdir. Çalışılanprofillerden 2, 3 ve 5 numaralı profiller Lithic Xerorthent, 1 numaralı profil MollicHaploxeralf, 4 numaralı profil ise, Lithic Haploxeralf olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research the concentrations and vertical distribution of 42 elements in five soilprofiles developed on lime stone in semiarid region were investigated. Some physical,chemical and morphological properties also were determined and soils were classified atsubgroup level according to soil taxonomy.Most of the elements were found very little or trace amount in parent material and themost of elements have shown little enrichment and depletion, indicating a low degree ofweathering. It was found that decalcification in 1. 2., 3. and 5. profiles is moderate whiledecalcification in 4. profile is low. Although mobile elements such as Na, Sr, Ca, Mg wereenriched in surface horizons because of biocycling and leaching at the weathering processes,some monovalant ( Rb,K ), divalant ( Zn, Pb, Co ) and trivalent, tetravalent, pentavalantcations such as Ga, V, Zr, U, Th, Ti, Nb and rare earth elements ( La, Ce, Pe, Nd, Sr, Eu, Gd,Tb, Dy, Ho, Er, Tm, Yb, Lu ) were accumulated in subsurface horizons and enrichedespecially in clay fraction because of their relations with clay and Fe-oxide minerals. Thesoils represented by profiles 2, 3 and 5 were classified as Lithic Xerorthent, while profile 1was classified Mollic Haploxeralf and profile 4 was classified as Lithic Haploxeralf.